V súvislosti s útokom v Marseille zadržali štyri osoby

Muž, ktorý v nedeľu dobodal v Marseille dve mladé ženy, žil niekoľko rokov v Taliansku, oženil sa s Taliankou a mal niekoľko záznamov v trestnom registri.

03.10.2017 19:08 , aktualizované: 20:00
Marseille teroristický útok 1.10.2017 Foto: ,
Po tom, ako francúzska polícia zastrelila útočníka, hliadkovali v blízkosti vlakovej stanice Saint-Charles príslušníci polície a vojska.
debata (1)

O jeho živote na Apeninskom polostrove informovali hlavné talianske denníky. Francúzske úrady útočníka, ktorého vojaci na mieste činu zastrelili, oficiálne identifikovali ako Tunisana Ahmada Hanašího.

Dvadsaťdeväťročný Hanaší, ktorý podľa polície užíval sedem rôznych totožností, prišiel do Talianska v roku 2006 a dva roky potom sa oženil. Usadil sa v meste Aprilia vo stredotalianskom Laziu, kde žije tuniská komunita okolo 400 osôb.

Od roku 2009 mal povolenie na pobyt, ktorého platnosť skončila tento rok v januári. V roku 2014 sa dvojica rozviedla a muž odišiel do Francúzska.

Muž počas svojho pobytu v Taliansku nemal stále zamestnanie a čas trávil po baroch. Zarábal si pokútne a v jeho záznamoch v trestnom registri z onej doby figuruje krádež a predaj drog. To potvrdila aj jeho bývalá manželka, ktorá sa po rozvode presťahovala do severnej Afriky.

Polícia predpokladá, že útočník sa radikalizoval až po odchode do Francúzska. Desať kilometrov na juhovýchod od Aprilie sa nachádza osada Campoverde, kde po nejaký čas žil aj Tunisan Anis Amri, ktorý vlani pri útoku na vianočný trh v Berlíne 12 ľudí zabil a ďalšie desiatky zranil.

Collomb: Krajiny EÚ si musia efektívnejšie vymieňať informácie

Podľa francúzskeho ministra vnútra Gérarda Collomba prípad útočníka z Marseille ukazuje, že sa výmena informácií medzi členskými krajinami Európskej únie musí ďalej zlepšovať. Minister už tiež nariadil interné vyšetrovanie, ktoré by malo odhaliť, prečo francúzska polícia Tunisana zadržiavaného kvôli krádeži v obchode deň pred útokom prepustila bez toho, aby sa ho pokúsila vyhostiť z krajiny.

Podľa francúzskych médií problém predstavovala zrejme hlavne neschopnosť zistiť mužovu pravú totožnosť. Podľa ministra Collomba sa v minulosti vydával Hanaší za Tunisana, Alžírčana i Maročana.

Francúzske úrady zadržali v súvislosti s vyšetrovaním nedeľňajšieho útoku na železničnej stanici v Marseille štyri osoby. Bližšie informácie o zadržaných zatiaľ nie sú známe.

Francúzske Národné zhromaždenie v prvom čítaní schválilo nový protiteroristic­ký zákon

Francúzske Národné zhromaždenie dnes v prvom čítaní schválilo nový protiteroristický zákon, ktorý posilní právomoci polície a umožní jej napríklad uzatvárať mešity, u ktorých má podozrenie, že v nich kazatelia šíria nenávisť. Informovala o tom agentúra AFP. Organizácie na ochranu ľudských práv zákon kritizujú. Podľa nich norma obmedzí občianske slobody. Z radov pravice naopak zaznieva kritika, že je zákon príliš mäkký.

Minister vnútra Gérard Collomb pred hlasovaním o „mimoriadne užitočnej“ norme uviedol, že je Francúzsko „stále vo vojnovom stave“. V krajine od novembra 2015 platí výnimočný stav, ktorý úrady vyhlásili po krvavom teroristickom útoku v Paríži so 130 mŕtvymi. Od začiatku roku 2015 zahynulo pri atentátoch na francúzskom území viac ako 240 osôb. Naposledy v nedeľu zabil Tunisan dve dievčatá pri železničnej stanici v prístavnom meste Marseille. K väčšine útokov vrátane toho posledného sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

Poslanci Národného zhromaždenia prijali dnes zákon v pomere hlasov 415 ku 127, 19 poslancov sa zdržalo hlasovania. Rad opatrení platiacich v rámci výnimočného stavu sa v prípade konečného schválenia zákona stane trvalými. Ministerstvo vnútra bude odteraz môcť v prípade ohrozenia bez povolenia súdu vytvoriť bezpečnostné zóny, a obmedziť tak pohyb ľudí a vozidiel. Vo vymedzenej oblasti bude môcť polícia vykonávať domové prehliadky. Policajti budú môcť tiež uzatvárať mešity a iné náboženské strediská, ak nadobudnú presvedčenie, že sa v nich šíri nenávisť alebo sa v nich ospravedlňuje terorizmus.

Na rozdiel od situácie počas výnimočného stavu už nebude môcť ministerstvo vnútra osobám podozrivým z prípravy teroristického činu nariadiť domáce väzenie, bude im ale môcť prikázať, aby neopustili obec, v ktorej majú trvalé bydlisko. Naďalej budú možné aj preventívne prehliadky u podozrivých, povoliť ich ale bude musieť sudca. Podozriví budú musieť na základe zákona oznámiť orgánom prístupové heslá k svojej elektronickej komunikácii.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #útok #marseille