Mattis miernil ostrosť vyjadrení Trumpa, že rokovania s KĽDR by boli stratou času

Americký minister obrany James Mattis v utorok miernil ostrosť vyjadrenia prezidenta Donalda Trumpa, ktorý v pondelok označil možnosť vyjednávania so Severnou Kóreou za stratu času.

03.10.2017 19:35
2017-02-03T040449Z 202036364 RC16D43A2B10... Foto:
Minister obrany USA James Mattis.
debata (1)

Minister zahraničia Rex Tillerson predtým povedal, že Spojené štáty zisťujú, či by KĽDR nechcela o svojom jadrovom programe rokovať. Agentúra Reuters v utorok s odvolaním sa na zdroje uviedla, že napríklad Česká republika a ďalších šesť krajín Európskej únie vyvíja diplomatické úsilie v Pchjongjangu.

„Nevidím také výrazné rozdiely, ako to niektorí … interpretovali,“ povedal Mattis pri utorkovom vypočutí v Senáte. „Pokyny, ktoré dal prezident Trump ministrovi Tillersonovi a mne, boli úplne jasné: aby sme … pokračovali v diplomatickom úsilí, vrátane rôznych iniciatív Číny,“ dodal šéf Pentagonu.

Upokojiť napätie medzi Spojenými štátmi a Severnou Kóreou, ktoré sa vystupňovalo po doteraz najsilnejšom jadrovom teste KĽDR vykonanom začiatkom septembra, sa diplomatickým úsilím snaží EÚ. Kým Francúzsko a Británia v tomto smere pôsobí na Washington, únijové krajiny s ambasádami v Pchjongjangu tlačia priamo na Severokórejčanov, napísal Reuters.

Únia chce s KĽDR diskutovať, Severokórejčania zatiaľ dvere rozhovorom neotvorili

Sedem členských štátov EÚ – Česká republika, Švédsko, Poľsko, Rumunsko a Bulharsko, rovnako ako Británia a Nemecko – usporiadalo počas septembra najmenej dve formálne stretnutia so severokórejskými činiteľmi, informovala agentúra s odvolaním na troch nemenovaných únijových diplomatov.

Tieto krajiny sa ale dočkali sklamania, pretože stretnutia na vyššej úrovni, ktorá im boli v Pchjongjangu umožnené vlani, sa teraz nekonali. Schôdzok sa totiž zúčastnili len pracovníci ministerstva zahraničia na strednom stupni, oznámili spomenutí diplomati.

„Cítili sme, že sme sa v skutočnosti nedostali nikam, pretože vyslali len šéfmi odborov,“ uviedol jeden z týchto diplomatov, ktorý pôsobí v Bruseli a ktorý bol informovaný o uvedených stretnutiach, ktoré boli označované za „veľmi vážne“, pokiaľ ide o atmosféru a tón.

Reuters v tejto súvislosti pripomenula minuloročné stretnutie severokórejských činiteľov s vyslancami Európskej únie na českom veľvyslanectve v Pchjongjangu, pri ktorom sa hovorilo okrem iného aj o regionálnej bezpečnosti. Podľa diplomatických zdrojov bol prítomný aj námestník severokórejského ministra zahraničia.

KĽDR chce rokovať s USA

„(Severokórejčania) chcú hovoriť so Spojenými štátmi,“ konštatoval v súvislosti s aktuálnou zdržanlivosťou severokórejského vedenia jeden z uvedených diplomatov.

Biely dom však takéto rokovania vylúčil, keď Trump v pondelok povedal, že rokovania so Severokórejčanmi by boli len mrhaním času. Avšak Mattis v utorok vyjadrenia šéfa Bieleho domu miernil, rovnako ako zrejme rozdielny názor prezidenta a šéfa diplomacie v tejto veci.

"Som presvedčený, že minister Tillerson precízne oznámil, že sonduje možnosti rokovať so Severnou Kóreou. Všetko, čo robíme, je sondovanie. Nekonáme s nimi, čo je v súlade s prezidentovou obavou, aby sme s nimi nerokovali skôr, než nadíde ten správny čas, "uviedol v Senáte šéf Pentagonu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #James Mattis #Rex Tillerson