Armáda USA podozrieva rozviedku Pakistanu z napojenia na teroristov

Šéf amerického zboru náčelníkov štábov Joseph Dunford je presvedčený, že vedenie hlavnej pakistanskej výzvednej služby ISI je napojené na teroristické skupiny. Dunford to povedal počas vypočutia v Senáte.

03.10.2017 22:52
debata (3)

Americkí činitelia sú už dlhší čas nespokojní s tým, čo označujú za neochotu Pakistanu aktívne postupovať proti militantným islamistickým skupinám pôsobiacim v Afganistane, ako je napríklad hnutie Taliban alebo sieť Hakkání.

„Podľa mňa je úplne jasné, že ISI má kontakty s teroristickými skupinami,“ vyhlásil generál Dunford počas vypočutia v brannom výbore hornej komory Kongresu.

V tejto súvislosti sa vyjadril aj minister obrany James Mattis. Spojené štáty sa podľa neho „ešte raz“ pokúsia v Afganistane spolupracovať s Pakistanom, kým sa prezident Donald Trump rozhodne pre niektorú z možností, ktoré zasiahnu podporu, ktorú Islamabad údajne poskytuje militantným skupinám.

„Musíme ešte raz skúsiť, aby táto stratégia s nimi fungovala … a keď naša najlepšia snaha zlyhá, prezident bude pripravený podniknúť všetky nevyhnutné kroky,“ vyhlásil Mattis v brannom výbore druhej komory Kongresu, Snemovne reprezentantov.

Na otázku členov výboru, či medzi možnosťami, ktoré zvažuje prezident, je aj zrušenie statusu Pakistanu ako hlavného spojenca USA medzi nečlenskými štátmi NATO, minister odpovedal: „Tým som si istý.“

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Pakistan #James Mattis