Puigdemont: Katalánsko vyhlási nezávislosť v nasledujúcich dňoch

Katalánsko vyhlási nezávislosť v nasledujúcich dňoch.

04.10.2017 08:19 , aktualizované: 22:07
debata (122)

Britskej televízii BBC to v utorok večer povedal premiér autonómnej oblasti Katalánsko Carles Puigdemont. Jeho vláda vraj „bude konať na konci tohto alebo na začiatku budúceho týždňa“.

V minulých dňoch sa špekulovalo, že by Puigdemont mohol katalánskemu parlamentu navrhnúť vyhlásenie nezávislosti na schôdzi už v utorok. Pôvodne katalánski predstavitelia tvrdili, že takýto krok urobí do 48 hodín od vyhlásenia výsledkov nedeľného referenda. V ňom bolo podľa Barcelony odovzdaných zhruba 90 percent hlasov v prospech nezávislosti, avšak pri účasti necelých 43 percent katalánskych voličov.

Puigdemont tiež BBC povedal, že jeho vláda momentálne nijako nekomunikuje s Madridom. Svetové médiá sa tento týždeň zhodujú, že dialóg je jedinou cestou k riešeniu španielskej politickej krízy.

Španielska vláda tento týždeň pohrozila, že v súlade s článkom 155 španielskej ústavy by mohla pozastaviť autonómiu Katalánska. Katalánsky líder v rozhovore s BBC uviedol, že pokus Madridu o prevzatie kontroly nad autonómnou oblasťou na severovýchode krajiny by predstavoval „chybu, ktorá by všetko zmenila“.

Katalánsky premiér kritizoval kráľa aj Rajoya, ponúkol rokovania

Prístup španielskeho premiéra Mariana Rajoya k situácii v Katalánsku je nezodpovedný a kráľ Felipe VI. sklamal Kataláncov, keď vo svojom prejave kopíroval postoj vlády. V televíznom vystúpení to vyhlásil katalánsky premiér Carles Puigdemont, podľa ktorého je vedenie autonómneho Katalánska ochotné viesť sprostredkované rokovania s Madridom.

Z cesty k nezávislosti Katalánsko neustúpi a bude sa riadiť výsledkami referenda, dodal. Katalánsky parlament by mohol už v pondelok vyhlásiť nezávislosť regiónu na základe výsledkov referenda, v ktorom sa podľa neoficiálnych údajov viac ako dva milióny ľudí, respektíve 90 percent zúčastnených voličov, vyslovili za nezávislosť.

Postoj Madridu, ktorý odmieta akékoľvek návrhy súvisiace s odtrhnutím Katalánska a výsledky referenda neuznáva, je podľa neho nezodpovedný a vyústil do násilných okolností nedeľňajšieho referenda, pri ktorom zranili na 900 ľudí. V rovnakom duchu ako prístup vlády sa niesol tiež utorkovej prejav kráľa, dodal Puigdemont.

„Takto nie. Sklamali ste väčšinu Kataláncov,“ odkázal katalánsky premiér kráľovi.

Najnovšie Puigdemontovo vyhlásenie prišlo tesne pred televíznym vystúpením španielskeho kráľa Felipeho VI. Ten v utorok separatistov ostro kritizoval – katalánski lídri podľa neho preukázali usporiadaním referenda neprijateľné správanie, v regióne je podľa neho potrebné znovu nastoliť poriadok.

Rokovania o situácii v Katalánsku do svojho programu mimoriadne zaradil Európsky parlament. Mnohí poslanci kritizovali tvrdý zásah španielskej polície proti účastníkom referenda, Európska únia však doteraz zaujala stanovisko, že kríza je internou záležitosťou Španielska, do ktorej EÚ neprislúcha vstupovať.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánasko