USA uvalili na Severnú Kóreu ekonomickú blokádu

Severokórejský veľvyslanec pri OSN obvinil Spojené štáty, že tlačia ostatné krajiny k "nelegálnym a neospravedlniteľným" sankciám voči jeho krajine.

04.10.2017 09:19
debata (18)

Spojené štáty americké uvalili na Severnú Kóreu „ekonomickú blokádu“ a rozmiestňujú svoje jadrové zariadenia na Kórejskom polostrove, aby zvrhli jej lídra Kim Čong-una. V utorok z toho krajinu obvinil severokórejský veľvyslanec pri Organizácii Spojených národov (OSN) Ča Sung-nam, ktorý vystúpil pred komisiou Valného zhromaždenia pre ekonomiku a financie. Podľa neho USA tlačia ostatné krajiny k „nelegálnym a neospravedlni­teľným“ sankciám voči Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR). To je súčasťou ich „zúfalého pokusu úplne zablokovať naše mierumilovné hospodárstvo pre každodenný život a humanitárnu spoluprácu ľudí,“ vyjadril sa a dodal, že popieranie ich práv na existenciu a vývoj budú mať za následok ich „ostrejšiu ostražitosť a väčšiu odvahu“.

Bezpečnostná rada OSN uvalila v septembri na Severnú Kóreu doteraz najprísnejšie sankcie navrhnuté Spojenými štátmi, ktoré sú reakciou na zatiaľ posledný jadrový test krajiny. Tieto opatrenia zahŕňajú zákaz vývozu textilu z KĽDR a obmedzenie dovozu ropy, rafinovaných ropných produktov, kondenzátov a skvapalneného zemného plynu do krajiny.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR