Snemovňa reprezentantov USA schválila návrh zákona o interrupcii

Americká Snemovňa reprezentantov v utorok schválila republikánsky návrh zákona, ktorý by až na výnimky zakazoval umelé ukončenie tehotenstva po dvadsiatom týždni veku plodu. Informovala o tom dnes agentúra AFP. Šancu na schválenie v Senáte ale zrejme predloha nemá.

04.10.2017 13:35
debata (6)

Návrh podporilo pri hlasovaní 237 členov Snemovne, 189 sa ich vyslovilo proti. Podľa predlohy by nesmeli lekári vykonávať interrupciu po dvadsiatom týždni tehotenstva. Výnimku by mohli urobiť len v prípade, že by bolo počatie dieťaťa následkom znásilnenia, incestného pohlavného styku alebo keby tehotenstvo predstavovalo ohrozenie života matky.

Vo všetkých ostatných prípadoch by za interrupciu po dvadsiatom týždni dostal človek, ktorý by sa o ňu pokúsil alebo ju vykonal, pokutu, trest väzenia až do výšky piatich rokov či oboje.

Úplne proti potratom je len 18 percent Američanov

Návrh zákona teraz poputuje do Senátu, kde majú republikáni len tesnú väčšinu 52 hlasov. Na schválenie predlohy by ich potrebovali 60. V roku 2015 stroskotal iný návrh prísnejšieho protipotratového zákona na odpore demokratov. Prezident Donald Trump aktuálne predlohu podporuje a v prípade jej schválenia v Senáte ju podpíše, oznámil Biely dom.

Americký najvyšší súd legalizoval potraty v roku 1973. Organizácia Planned Parenthood, ktorá je ich hlavným zástancom, pôsobí v USA už sto rokov a má v krajine 650 odbočiek. Väčšina potratov sa v USA vykonáva pred dvadsiatym týždňom tehotenstva. Predkladatelia aktuálneho návrhu argumentujú sporým vedeckými štúdiami, podľa ktorých je plod od dvadsiateho týždni schopný cítiť bolesť.

Podľa májového prieskumu agentúry Gallup podporuje 29 percent Američanov možnosť prevedenia interrupcie bez obmedzení a 50 percent za určitých podmienok. Absolútny zákaz potratov by podporilo 18 percent Američanov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #USA #Snemovňa reprezentantov #interupcie