Katalánsky parlament bude o nezávislosti rokovať v pondelok

Katalánsky parlament sa bude vyhlásením nezávislosti na základe nedeľňajšieho referenda zaoberať budúci pondelok. Uviedla to agentúra Reuters na základe správy katalánskeho denníka La Vanguardia a vyjadrenia zdroja z katalánskej vlády.

04.10.2017 13:48
Žena Foto: ,
Žena na balkóne s vyvesenou katalánskou zástavou a transparentom pred referendom, ktorý vyzýva na hlasovanie za samostatnosť Katalánska.
debata (3)

Zaradenie témy do pondelkového programu navrhli poslanci zo strán Junts Pel Sie a CUP podporujúcich samostatnosť Katalánska. Separatisti majú v 135člennom katalánskom parlamente 72 kresiel. Premiér Carles Puigdemont sa domnieva, že výsledok nedeľňajšieho referenda, ktorého konanie zakázal španielsky ústavný súd, Kataláncov oprávňuje k vyhláseniu samostatného štátu. V chaotickom referende sa údajne pre odtrhnutie vyslovilo 90 percent hlasujúcich, volebná účasť však nepresiahla 43 percent.

Puigdemont by mohol plány svojej vlády vysvetliť v utorkovom televíznom vystúpení, ktoré je ohlásené na 21:00 SELČ. V utorok večer povedal britskej stanici BBC, že vyhlásenie nezávislosti je otázkou niekoľkých dní a že ďalšie kroky prídu „na konci tohto alebo na začiatku budúceho týždňa“.

Agentúra Reuters uviedla, že vzhľadom na postoj Madridu by jednostranné vyhlásenie nezávislosti nemalo žiadne právne následky a s najväčšou pravdepodobnosťou by sa nedočkalo medzinárodného uznania.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #referendum