Mayová: Dosiahneme dohodu o brexite dobrú pre Britániu i EÚ

Ak pristúpime k rozhovorom o brexite v správnom duchu spolupráce a priateľstva, dosiahneme dohodu, ktorá bude dobrá pre Britániu i pre Európsku úniu. V stredajšom prejave na záver výročnej konferencii svojej Konzervatívnej strany to povedala britská premiérka Theresa Mayová.

04.10.2017 14:17 , aktualizované: 14:57
Theresa Mayová Foto: ,
Britská premiérka Minister Theresa Mayová na výročnom stretnutí Konzervatívnej strany v Manchesteri.
debata (3)

Spolustraníkom sa zároveň ospravedlnila za výsledok júnových predčasných volieb, po ktorých konzervatívci stratili absolútnu väčšinu v parlamente.

„Ľudia rozhodli. My sa riadime ich inštrukciami. Opúšťame Európsku úniu v marci 2019,“ povedala Mayová. S Európskou úniou podľa nej Británia bude mať nové osobitné partnerstvo. „Je v hlbokom záujme nás všetkých, aby rokovania uspeli,“ dodala s tým, že vláda je ale pripravená aj na variant, že k dohode s Bruselom nedôjde.

„Ste tu vítaní,“ povedala premiérka na adresu občanov Európskej únie, ktorí žijú v Británii. „Chceme, aby ste zostali,“ dodala. Otázka budúcich práv občanov EÚ v Británii a Britov v krajinách európskej dvadsaťsedmičky je jednou zo zásadných sporných tém pri rokovaniach o brexite.

Mayová sa členom svojej strany ospravedlnila za volebný debakel v júnových predčasných parlamentných voľbách, ktoré sama vyvolala v snahe posilniť svoju pozíciu pred rozhovormi o brexite. Kampaň pred hlasovaním sa podľa nej príliš riadila podľa vopred stanoveného scenára a bola príliš zameraná na osobu predsedníčky vlády. „Prijímam zodpovednosť, ja som kampaň viedla, je mi to ľúto,“ povedala Mayová. Konzervatívci museli po voľbách vytvoriť menšinovú vládu s podporou severoírskej Demokratickej unionistickej strany.

Premiérku prerušil komik

Mayová sa venovala aj rade domácich tém vrátane rozvoja bytovej výstavby, zastropovania výšky účtov domácností za energie či riešenie dlhov za vysokoškolské štúdium. Svoj prejav zakončila výzvou vlastným ministrom, aby sa „dali dohromady“ a zamerali sa na „každodenné životy obyčajných pracujúcich ľudí“.

Prejav premiérky prerušil muž, ktorý jej odovzdal list papiera s vytlačeným formulárom P45, ktorý dostávajú v Británii zamestnanci pri prepustení z práce. Podľa agentúry PA bol protestujúcim komik Simon Brodkin alias Lee Nelson známy svojimi vtipmi. Mayová si formulár vzala a vzápätí ho odložila. Muža následne odviedla z konferenčné miestnosti ochranka.

„Boris mi povedal, aby som jej dal P45,“ povedal komik agentúre Reuters. „Nepovedal mi prečo. Chcel, aby som to urobil,“ dodal. O ministrovi zahraničia Borisovi Johnsonovi sa dlhodobo špekuluje ako o možnom nástupcovi Mayovej v premiérskom kresle. Terčom vtipov komika Nelsona sa v minulosti stal okrem iného americký prezident Donald Trump či bývalý predseda FIFA Sepp Blatter.

Ďaleko viac ako incident s komikom ale Mayovej prejav narušila jej hlasová indispozícia, kvôli ktorej musela robiť časté pauzy a odkašliavať si.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit #Theresa Mayová