Putin povedal, že Trump načúva ruským názorom na krízu s KĽDR

Ruský prezident Vladimir Putin povedal, že jeho americký náprotivok Donald Trump načúva ruským názorom na severokórejskú krízu.

04.10.2017 14:52 , aktualizované: 17:31
debata (1)

Moskva podľa neho zdôrazňuje diplomaciu miesto ďalších sankcií alebo nejaké vojenské akcie, uviedla agentúra Reuters.

Putin, ktorý prehovoril na úvod štvordňového energetického fóra v Moskve, vyzval všetky strany zasahujúce do krízy, aby zmiernili svoju rétoriku. Podľa neho tí, ktorí hovoria s KĽDR len z pozície sily, len posilňujú severokórejský re­žim.

„Sme znepokojení situáciou v KĽDR, zdieľame spoločnú hranicu,“ povedal šéf ruského štátu.

Putin hovoril aj o ekonomických záujmoch, ktoré spájajú Moskvu s Pchjongjangom. Podľa neho pracuje v súčasnosti v Rusku okolo 40 000 Severo­kórejčanov.

„Je možné vykonať globálne vojenský zásah proti Severnej Kórei s cieľom jej odzbrojenia? Áno je. Dosiahneme tým tento cieľ? To nevieme, pretože nevieme, čo tam majú a kde presne. Nikto to nemôže povedať so stopercentnou istotou, je to uzavretá krajina,“ dodal.

Kortunov: Trump je nevyspytateľný

Agentúra Reuters vo svojej analýze uviedla, že Moskva teraz hrá na obe strany. Kremeľ síce nové, prísnejšie sankcie proti Pchjongjangu podporil, dlhodobo však úplnej ekonomickej izolácii KĽDR odoláva. Aj tak sa snaží zabrániť akejkoľvek zmene režimu, ktorú by po prípadnom vojenskom zásahu presadzoval Washington.

„Prípadná zmena (severokórejského) režimu vyvoláva veľké znepokojenie. Kremeľ chápe, že Trump je nepredvídateľný. U Baracka Obamu si boli oveľa istejší, že nepodnikne žiadne kroky, ktoré by viedli k eskalácii, Trumpom si ale istí nie sú,“ uviedol ruský expert Andrej Kortunov, ktorý spolupracuje s ruským ministerstvom zahraničia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #KĽDR