Bývalá šéfka AfD Petryová čelí obžalovaniu z krivoprísažníctva

Drážďanská prokuratúra obžalovala bývalú šéfku protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Frauke Petryovou z krivoprísažníctva. Údajne sa ho dopustila v novembri 2015, keď podľa vyšetrovateľov nepravdivo vypovedala pred výborom saského krajinského snemu. Petryová, ktorej hrozí až niekoľkoročný trest odňatia slobody, uviedla, že išlo o omyl.

04.10.2017 17:33
Frauke Petryová Foto: ,
Frauke Petryová na tlačovej konferencii po nemeckých voľbách, na ktorej oznámila, že plánuje odísť z AfD.
debata (2)

V prípade ide o spory okolo financovania AfD v kampani pred voľbami do saského parlamentu v roku 2014. Pravicová populistická strana od kandidátov pred voľbami požadovala finančnú podporu.

Petryová vo svojej výpovedi pred výborom pod prísahou tvrdila, že sa úspešní uchádzači mohli po voľbách rozhodnúť, či chcú peniaze vrátiť, alebo ich strane ponechajú. Zmluvy, ktoré „pôžičky“ obsahovali, ale v skutočnosti počítali len s možnosťou, že peniaze úspešných kandidátov strane zostanú.

Petryová, ktorá v minulosti akúkoľvek chybu popierala, hovorila o omyle. Nevypovedala vraj úmyselne nepravdivo, ale hovorila o veciach tak, ako si ich pamätala.

Svojou vtedajšou výpoveďou sa štyridsaťdvaročná politička, ktorá z AfD pre nezhody odišla minulý týždeň, dostala do rozporu s vyjadrením pokladníka AfD Carstenom Hütterom. Na političku následne prišli dve trestné oznámenia. O imunitu Petryová, ktorá sa v septembrových voľbách dostala aj do Spolkového snemu, v saskom parlamente prišla na konci augusta. Sama pritom bola za to, aby jej bola zbavená.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Frauke Petryová