Navaľnyj aj napriek zákazu zvoláva na sobotu celoruské protesty

Líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj vyzval svojich priaznivcov, aby sa v sobotu zapojili do celoruského protestu, ktorý organizujú jeho štáby v 80 mestách po celom Rusku.

04.10.2017 21:27
Alexej Navalnyj Foto: ,
Ruský opozičný predák Alexej Navalnyj.
debata (19)

Protestujúci by podľa neho mali požadovať, aby bol zaradený na zoznam kandidátov na prezidenta vo voľbách, ktoré sa budú konať budúci rok. Napísal to ruský denník Kommersant.

Navaľného v pondelok poslal súd na 20 dní do väzenia za opakované organizovanie nepovolených podujatí, Kremeľ potom jeho stúpencov v utorok pred usporadúvaním ďalších nepovolených demonštrácií varoval.

Súčasná hlava štátu Vladimir Putin svoju kandidatúru v prezidentských voľbách v roku 2018 zatiaľ oficiálne neoznámil a v stredu dokonca uviedol, že sám ešte nevie, či kandidovať bude. Podľa predvolebného prieskumu nezávislého strediska Levada však nemá Putin v krajine konkurenta, svoju podporu mu vyjadrilo vyše 80 percent voličov. Navaľného by naproti tomu volili len dve percentá voličov.

Navaľnyj bol tento rok odsúdený už tretíkrát. Najnovší rozsudok mu zabránil zúčastniť sa stretnutia so svojím prívrženci, ktoré sa malo konať v sobotu 7. októbra, teda v deň Putinových 65. narodenín, v prezidentovom rodnom Petrohrade. Opozičník teraz organizuje volebná kampaň aj napriek tomu, že podľa volebnej komisie kvôli právoplatnému odsúdeniu kandidovať nemôže.

Hlavné podujatia by sa v sobotu mali konať v Petrohrade a Moskve, kam majú ľudia na Navaľného výzvu prísť s ruskými vlajkami. Radnice v Moskve i Petrohrade pritom povolenie pre ich organizáciu vydať odmietli.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #protesty #Vladimir Putin #Alexej Navaľnyj