Priateľka strelca z Las Vegas nevedela o plánovanom útoku

Strelec z Las Vegas Stephen Paddock možno zvažoval aj útoky na dva iné festivaly než bol ten, na ktorom zabil 58 ľudí a vyše 500 osôb zranil. Podľa úradov si prenajal izby s výhľadom na hudobné prehliadky v Las Vegas a Chicagu, ktoré navštevujú desaťtisíce ľudí, informovala agentúra AP.

05.10.2017 08:42 , aktualizované: 18:59
debata (15)

Podľa polície tiež zrejme plánoval po svojom čine utiecť. Nakoniec však pred príchodom polície spáchal samovraždu. Jeho motív stále zostáva nejasný.

Vyšetrovatelia pokúšajúci sa zmapovať Paddockove prípravy na najtragickejšiu masovú streľbu v dejinách USA podľa AP zistili, že mal objednanú izbu s výhľadom na známy chicagský festival Lollapalooza. Podľa nemenovaného zdroja blízkeho vyšetrovaniu si ho zarezervoval iba na jediný augustový víkend, kedy sa prehliadka, každoročne lákajúca státisíce ľudí, konala. Nie je však celkom jasné, či vôbec do Chicaga zo svojho niekoľko tisíc kilometrov vzdialeného domova pri Las Vegas dorazil.

Podľa lasvegaského šerifa Josepha Lombarda si prenajal aj ďalšiu izbu s výhľadom na festival – tentoraz alternatívnej hudby – Life is Beautiful. Ten sa v meste kasín konal o týždeň skôr ako prehliadka country hudby Route 91 Harvest, na ktorej z 32. poschodia hotela Mandalay Bay nakoniec zaútočil.

Lombardo tiež povedal, že polícia má dôkazy, že hodlal po čine utiecť. Vyšetrovatelia sa tiež domnievajú, že mal komplica.

„Myslíte si, že to všetko mohol uskutočniť sám?“ spýtal sa Lombardo novinárov na tlačovej konferencii. Poukázal na viac ako štyri desiatky zbraní, ktoré Paddock nazhromaždil, a na výbušniny nájdené v jeho aute. „Vedie to k predpokladu, že v určitom štádiu mu niekto pomáhal,“ dodal.

Útočníkova priateľka o jeho pláne nevedela

Stephena Paddocka priateľka označila za „milého, starostlivého, tichého muža“.

Priateľka strelca z Las Vegas nevedela o plánovanom útoku, počas ktorého Stephen Paddock zastrelil desiatky ľudí. Marilou Danleyová to v stredu uviedla prostredníctvom svojho právnika. V čase nedeľného útoku sa nachádzala na rodných Filipínach, pricestovala však do Spojených štátov, aby ju mohli vypočuť agenti FBI. Šesťdesiatdvaročná Danleyová opísala Paddocka ako „milého, starostlivého, tichého muža“, s ktorým plánovala budúcnosť. Nedávno jej poslal peniaze, aby mohla kúpiť svojej rodine na Filipínach dom. Nikdy si pritom nevšimla žiadne náznaky, že by „plánoval násilie voči komukoľvek“, uviedla.

Šesťdesiatšty­riročný Stephen Paddock spustil paľbu na účastníkov hudobného festivalu v Las Vegas z blízkeho hotela Mandalay Bay, pričom zabil 58 ľudí a ďalších vyše 500 zranil. Po strete s políciou spáchal samovraždu. Motív jeho činu zatiaľ nie je známy.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #Las Vegas #Stephen Paddock