Turecko zatklo zamestnanca amerického konzulátu v Istanbule

Turecké úrady vo štvrtok zatkli zamestnanca amerického konzulátu v Istanbule pre údajné napojenie na hnutie duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v USA, ktorého Ankara považuje za hlavného strojcu vlaňajšieho pokusu o prevrat.

05.10.2017 13:48
Erdogan Foto:
Turecký prezident Recep Erdogan.
debata (5)

O zatknutí informovala turecká agentúra Anadolu, ktorá vo štvrtok takisto napísala, že miestna justícia vydala povolenie na zadržanie 133 pracovníkov ministerstiev financií a práce.

Zadržaným zamestnancom Spojených štátov je turecký občan identifikovaný iniciálami M. T. Turecké úrady ho obvinili zo špionáže a pokusov o „zničenie“ ústavného poriadku v krajine. Agentúra AP s odkazom na Anadolu uviedla, že muž je podozrivý z väzieb na bývalého prokurátora a štyroch policajných veliteľov, ktorých súdy stíhajú pre riadenie protikorupčného vyšetrovania v roku 2013. Vláda tvrdí, že vyšetrovanie s cieľom ju zvrhnúť zorganizoval Gülen.

V stredu v Turecku odsúdili 34 ľudí na doživotie pre puč

Americká ambasáda v Ankare reagovala vyhlásením, že krok Turecka ju „hlboko znepokojujúci“. Obvinenia vznesené voči svojmu zamestnancovi považuje za „úplne nepodložené“ a uviedla, že „bezdôvodné anonymné obvinenia“ voči členom americkej diplomatickej misie škodia vzájomným vzťahom.

Ankara pripravuje v rámci ťaženia proti údajným organizátorom vlaňajšieho pokusu o puč zadržanie 133 prevažne bývalých pracovníkov rezortov financií a práce. Tí vraj k tajnej komunikáciu používali šifrovaciu aplikáciu ByLock, ktorá podľa vlády slúžila stúpencom Fethullaha Gülena. Ten žije od roku 1999 v Pensylvánii a podiel na udalostiach z júla 2016 odmieta. Podľa vlády jeho vplyv siahal hlboko do štruktúr tureckého vojska, školstva či súdnictva.

Režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana preto zatkol takmer 60 000 osôb, ktoré sú teraz za mrežami alebo čakajú na verdikt. Až 150 000 osôb v súkromnej aj štátnej sfére stratilo zamestnanie. V stredu poslal turecký súd na doživotie 34 ľudí, ktorých uznal vinnými z pokusu o zavraždenie przidenta Erdogana.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #prevrat #Fethullah Gülen #americký konzulát