Ukrajina vyhostila ďalšieho ruského novinára

Ukrajina vyhostila ruského novinára, ktorý pracuje pre ruskú televíznu stanicu NTV. Kyjev ho obvinil zo šírenia protiukrajinskej propagandy a za ospravedlňovanie akcií separatistov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinskú tajnú službu SBU.

05.10.2017 13:49
debata (14)

Vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou sa výrazne zhoršili po tom, čo Moskva v roku 2014 anektovala ukrajinský polostrov Krym. Kyjev tiež Rusko opakovane obviňuje z podpory proruských separatistov, s ktorými ukrajinská armáda bojuje na Donbase na východe krajiny. Moskva spomínané obvinenia odmieta.

Viačeslav Němyšev bol vyhostený v skorých ranných hodinách za prípravu „falošných protiukrajinských materiálov“, oznámila SBU. „Propagandista má zakázaný vstup na územie Ukrajiny na tri roky,“ dodala.

Ruská televízia NTV na svojich stránkach uviedla, že „incident potvrdil, že v súčasnosti je pre ruských novinárov prakticky nemožné na Ukrajine pracovať“.

V auguste ukrajinské úrady zadržali a následne vyhostili spravodajkyňu ruskej televízie Pervyj kanal Annu Kurbatovovú za šírenie protiukrajinskej propagandy. Rusko a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorá monitoruje situáciu v oblasti Donbasu, tento krok odsúdili.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina