Puigdemont sa zatknutia nebojí, Madrid odsúdil taktiku vydierania

Katalánsky premiér Carles Puigdemont sa nebojí prípadného zatknutia za to, že zorganizoval referendum o nezávislosti, ktoré Madrid považuje za protiústavné. Povedal to v rozhovore s nemeckým periodikom Bild. Podľa Puigdemonta je možné, že bude zatknutý. Španielska vláda zatiaľ nič také nenaznačila, viní ho však z protizákonného správania vzhľadom na neuposlúchnutie nariadenia ústavného súdu zastaviť prípravy referenda.

05.10.2017 15:01
Carles Puigdemont Foto: ,
Katalánsky regionálny prezident Carles Puigdemont si myslí, že mu za organizovanie referenda reálne hrozí zatknutie.
debata (3)

Španielska justícia v súvislosti s jeho organizáciou v septembri zadržala rad katalánskych úradníkov a teraz vyšetruje okrem iného veliteľa regionálnej polície a vodcu dvoch občianskych organizácií, ktorý stojí na čele separatistického hnutia.

Katalánsky parlament by mohol nezávislosť autonómneho regiónu vyhlásiť v pondelok, keď budú poslanci debatovať o výsledkoch nedeľňajšieho referenda, a Puigdemont opakovane prehlasuje, že nároku na nezávislosť sa nevzdá. Uznaním výsledkov plebiscitu zo strany Madriu podmieňuje otvorenie dialógu s centrálnou vládou, po ktorom volajú španielske aj svetové médiá a mnoho európskych politikov.

Španielska vláda Puigdemontov postup považuje za „vydieranie“ a katalánskemu vodcovi odkázala, že dialóg bude môcť začať, akonáhle sa premiér vráti medzi mantinely zákonov, napísal britský spravodajský server BBC. Podľa Reuters by v takom prípade bol španielsky premiér Mariano Rajoy ochotný s Barcelonou rokovať o úprave daňového a ústavného rámca katalánskej samosprávy.

Kroky Barcelony označil za nezákonné v absolútne ojedinelom televíznom výstupe aj španielsky kráľ Felipe VI., čo je podľa denníka Financial Times „známkou toho, aká ťažká politická skúška pred Španielskom a Katalánskom stojí“.

Banky budú rokovať o presune svojich sídiel mimo Katalánska

Puigdemont odpovedá tým, že referendum preukázalo túžbu ľudu opustiť Španielsko. „Zájdeme tak ďaleko, ako si to ľudia želajú,“ povedal denníku Bild. „Avšak silu nepoužijeme. Vždy sme boli pokojné hnutie. A som si istý, že Španielsko nebude môcť ignorovať vôľu toľkých občanov,“ dodal.

V referende, v ktorom podľa katalánskej vlády 90 percent hlasujúcich podporilo odtrhnutie od Španielska, však účasť dosiahla iba 42 percent oprávnených voličov. Agentúra Reuters dodáva, že v prieskumoch verejnej mienky uskutočnených pred referendom malo osamostatnenia Katalánska podporu okolo 40 percent opýtaných.

Kým riešenie španielskej politickej krízy je stále v nedohľadne, udalosti už dopadajú na katalánsky a španielsky finančný sektor. Po nedeľňajšom plebiscite oslabilo euro, klesla hodnota španielskych akcií aj dlhopisov. Ak by došlo k jednostrannému vyhláseniu nezávislosti, zváži vraj tretia najväčšia banka v Španielsku CaixaBank presun svojho právneho sídla mimo Katalánsko. O takomto kroku bude vo štvrtok večer rokovať aj správna rada banky Sabadell, ktorá je v Španielsku piatou najväčšou.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #referendum o nezávislosti #Carles Puigdemont