Španielsky ústavný súd pozastavil schôdzu katalánskeho parlamentu

Španielsky ústavný súd pozastavil pondelkovú schôdzu katalánskeho regionálneho parlamentu, aby zabránil jeho hlasovaniu o nezávislosti autonómnej oblasti od Španielska. Španielsky premiér Mariano Rajoy znovu vyzval lídra katalánskej regionálnej vlády Carlesa Puidgemonta, aby odvolal plány na vyhlásenie nezávislosti a predišiel tak "väčšiemu zlu".

05.10.2017 16:10 , aktualizované: 21:32
barcelona referendum katalansko Foto: ,
Stúpenci nezávislosti v katalánskej metropole.
debata (69)

Ak podľa denníka El País napriek tomu regionálni poslanci zasadnú a nezávislosť odhlasujú, porušia tým španielsku ústavu a zároveň „prídu o svoje poslanecké práva“.

Predseda katalánskej regionálnej vlády Carles Puigdemont dal najavo, že chce poslancom predstaviť konečné výsledky nedeľňajšieho referenda, v ktorom 90 percent zúčastnených katalánskych voličov hlasovalo pre nezávislosť. Volebná účasť ale podľa doterajších informácií len mierne prekročila 40 percent a samotné referendum, ktoré sprevádzali zmätky kvôli tvrdému zásahu polície na niektorých miestach, nespĺňalo podľa všeobecných noriem požiadavky na tajné a nezávislé hlasovanie.

Zásah ústavného súdu iniciovali opoziční socialisti v katalánskom regionálnom parlamente. Súd upozornil, že akékoľvek rozhodnutie katalánskeho zákonodarného zboru na pozastavenej schôdzi bude neplatné. Tiež varoval regionálnych poslancov, že by sa v prípade zasadnutia alebo hlasovania vystavili hrozbe trestného stíhania.

Katalánska kríza odsunula summit južných krajín EÚ

Summit južných krajín Európskej únie, ktorý sa mal konať budúci týždeň na Cypre, odložili na polovicu decembra.

Dôvodom je kríza okolo Katalánska, ktorého vedenie sa usiluje o odtrhnutie od Španielska. Informovala o tom kancelária cyperského prezidenta Nikos Anastasiadis.

Na summite sa mali stretnúť šéfovia vlád a štátov z Francúzska, Portugalska, Španielska, Grécka, Talianska, Malty a Cypru.

Stredomorské štáty EÚ sa pokúšajú oživiť súdržnosť pri obhajobe spoločných záujmov voči ostatným krajinám organizácie. Výhody politickej koordinácie v rámci EÚ ukazuje Vyšehradská skupina, ktorá zahŕňa Maďarsko, Poľsko, Slovensko a Česko. Ich politici sa pravidelne schádzajú a prerokúvajú aktuálne otázky.

Rajoy vyzval Kataláncov, aby sa vzdali plánov na nezávislosť

Španielsky premiér Mariano Rajoy znovu vyzval lídra katalánskej regionálnej vlády Carlesa Puidgemonta, aby odvolal plány na vyhlásenie nezávislosti a predišiel tak „väčšiemu zlu“. Rajoy povedal, že riešením v Katalánsku je okamžitý návrat k zákonnosti a poriadku.

Rajoy požaduje od Katalánska a čo najrýchlejšie potvrdenie, že nedôjde k jednostrannému vyhláseniu nezávislosti. Upozornil, že týmto spôsobom sa všetci vyhnú „väčšiemu zlu“. Rajoy, ktorého odhodlanie posilnilo pred dvoma dňami razantné vystúpenie kráľa Felipeho VI. proti separatistom, nespresnil, čo si pod väčším zlom predstavuje. Španielska ústava umožňuje madridskej vláde pozastaviť fungovanie autonómnych orgánov v Katalánsku a prípadne tam aj vyhlásiť stanné právo. Už teraz kontroluje Madrid veľkú časť financií regionálnej vlády.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #referendum o nezávislosti