V Nemecku zasiahnutom búrkou Xavier je stále ochromená železničná doprava

Železničná doprava je v severných oblastiach Nemecka po vyčíňaní búrky Xavier naďalej ochromená. Mnohí cestujúci strávili noc v hoteloch alebo lôžkových vlakoch, ktoré na ten účel poskytli na staniciach nemecké dráhy. Búrka si vyžiadala sedem obetí.

05.10.2017 17:42 , aktualizované: 06.10.2017 09:15
Nemecko búrka Xavier Foto: ,
Zaparkované auto v meste Hannover, ktoré zničila búrka Xavier.
debata (1)

Výpadky vlakových spojov na hlavných tratiach naďalej komplikujú život nielen ľuďom cestujúcim na dlhšiu vzdialenosť, ale aj ľuďom, ktorí vlakom dochádzajú do zamestnania. Museli počítať so zrušenými alebo výrazne oneskorenými spojmi.

Búrka pomenovaná Xavier spôsobila ochromenie železničnej dopravy v Šlezvicku-Holštajnsku, Dolnom Sasku a Brémach. Dopravu na železnici na severe krajiny Nemecké dráhy DB zastavili až do odvolania, dôvodom sú predovšetkým stromy, ktoré popadali na koľaje či trakčné vedenie.

Po železnici sa cestujúci nedostanú ani z Hamburgu a Hannoveru do Berlína, povedal hovorca DB. Dráhy chcú prerušením spojenia zabrániť tomu, aby vlaky zostali kvôli počasiu stáť na ceste.

Hasiči v takmer dvojmiliónovom Hamburgu vo štvrtok vyzvali obyvateľov, aby nevychádzali na ulicu. „Varovanie pre Hamburg. Nezdržujte sa v súčasnosti na voľných priestranstvách, zostaňte v chránených priestoroch,“ uviedli mestskí hasiči na twitteri. Po niekoľkých hodinách varovanie odvolali. Kvôli nepriaznivému počasiu už dnes hasiči v prístavnom meste zasahovali viac ako 800-krát.

Búrka dopadla aj na letisko v Hamburgu, Hannoveri a Brémach, kde množstvu lietadiel skomplikovala pristávací manéver. Letisko v Hannoveri a Brémach hlási niekoľko zrušených letov.

Z Nemecka hlásia sedem obetí

Prvú obeť si Xavier vyžiadal v hamburskej štvrti Horn, kde na idúce auto spadol strom. O život pritom prišla jedna zo žien, ktoré v aute išli. V Hamburgu zomrela v aute, na ktoré spadol strom, ďalšia žena. Neďaleko Rostocku zahynul vodič nákladného auta, keď jeho vozidlo tiež zasiahol strom.

Ďalšie štyri obete hlásia zo spolkového štátu Brandenbursko, ktorý obklopuje Berlín.

Z bezpečnostných dôvodov vo štvrtok už o 14:00 SELČ zavreli svoje brány obe zoologické záhrady v metropole Berlín. Padajúce konáre a stromy by podľa nich mohli ohroziť návštevníkov i zvieratá.

V Poľsku dvaja mŕtvi

Najmenej dvoch mŕtvych a 39 zranených zanechala búrka Xavier v Poľsku. Zhruba 800000 ľudí sa v noci na dnes ocitlo bez elektriny, uviedla televízia TVN 24. Zranenia utrpelo tiež osem hasičov.

V meste Ośno Lubuskie, ležiacom v blízkosti hraníc s Nemeckom, sa vo štvrtok zrútil zo strechy svojho domu Šesťdesiatsedem­ročný muž, ktorý sa pokúšal príbytok zaistiť pred víchrom. Rovnako na západe Poľska spadol strom na ženu, ktorá zraneniam podľahla v nemocnici.

Z rovnakého dôvodu nefungovala sieť prímestských vlakov, ktorá je pritom pre dopravu v nemeckom hlavnom meste kľúčová. Tiež berlínski hasiči hlási desiatky zásahov.

Búrka Xavier priniesla na sever Nemecka prudké prehánky, silný vietor a nízke teploty. Podľa nemeckých meteorológov vietor dosiahne sily orkánu. V nasledujúcich dňoch by do Nemecka mal začať prúdiť polárne vzduch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Nemecko #búrka