Ukrajinský parlament búrlivo debatuje o statuse pre Donbas

Prudkým konfliktom v ukrajinskom parlamente sa skončilo prerokúvanie prezidentského zákona o osobitnom správnom režime pre Donbas, ktorého značná časť je pod kontrolou separatistov podporovaných Ruskom.

05.10.2017 22:27
debata (58)

Zákon podľa Kyjeva vychádza z minských mierových dohôd, ukrajinskí nacionalisti tvrdia, že v jeho dôsledku stratí Ukrajina nádej na návrat Donbasu pod vlastnú správu. Parlamentnú schôdzu prerušili, keď oponenti zákona obsadili rečnícky pult a znemožnili ďalšiu diskusiu.

Proti zákonu, ktorý predložil prezident Petro Porošenko, sa postavili poslanci nacionalistickej strany Sloboda, zastupitelia regionálnej svojpomoci a niekoľko nezaradených. Niekoľko desiatok poslancov sa zhromaždilo pri predsedníckom stole, rozhorčení zastupitelia obsadili poslanecké lavice a poškodili mikrofóny.

Keď poslankyňa Nadežda Savčenková, známa z dvojročnej internácie v ruskom väzení, vytrhla šéfovi snemovne Oleksandrovi Turčynovovi mikrofón z ruky, schôdzu predčasne ukončili. Pred parlamentnou budovou medzitým odporcovia zákona usporiadali demonštráciu a volali na slávu Ukrajine.

Šéf snemovne: Zmarenie schôdze bolo dielo ruských agentov

Turčynov zmarenie schôdze označil za „dielo ruských agentov“. Nemožno ospravedlniť tých, ktorí „de facto zničili nádeje miliónov Ukrajincov“, povedal predseda snemovne. Schôdza by však mala v piatok pokračovať.

Zákon, ktorý má v budúcnosti zabezpečiť spätnú integráciu Donbasu, označuje východné regióny krajiny za dočasne okupované územie a Rusko za agresora. Uvádza, že cieľom ukrajinskej politiky je obnovenie ústavného poriadku v Donbase a oslobodenie oblastí kontrolovaných povstalcami.

Podľa kritikov by Ukrajina zákonom stratila charakter unitárneho štátu a prišla o možnosť plnej kontroly nad Donbasom. Ozývajú sa tiež hlasy, že Porošenkov zákon sa príliš opiera o Minské dohody, s ktorých obsahom časť ukrajinských nacionalistov nesúhlasí.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas