Proces s kardinálom, ktorý čelí obvineniam zo sexuálneho zneužívania, odročili na marec

Hlavný finančný poradca pápeža Františka čelí početným obvineniam zo sexuálneho zneužívania.

06.10.2017 07:19
debata (2)

Proces s vatikánskym kardinálom Georgeom Pellom, ktorý v Austrálii čelí obvineniam zo sexuálneho zneužívania, odročili na marec. V tom čase sa v súvislosti s prípadom postaví pred súd približne 50 svedkov, ktorých výpovede by mohli poskytnúť ďalšie dôkazy. Na základe nich potom súd rozhodne či 76-ročného hlavného finančného poradcu pápeža Františka budú ďalej súdiť. Vypočúvanie svedkov by malo trvať zhruba štyri týždne, pričom prvé pojednávanie sa uskutoční 5. marca.

Na piatkovom pojednávaní, počas ktorého súd v Melbourne rozhodol o odročení, sa Pell zúčastnil osobne. Kardinál do budovy súdu, ktorú podobne ako pri prvom pojednávaní v júli obkolesili novinári či jeho podporovatelia a odporcovia, vchádzal a aj vychádzal v sprievode ochrankárov.

Pell do Austrálie pricestoval na začiatku júla po tom, čo vo Vatikáne dostal voľno, aby sa mohol zúčastniť na procese. Kardinál je najvyššie postaveným vatikánskym predstaviteľom, ktorého kedy obvinili v rámci dlhoročného škandálu sexuálneho zneužívania v katolíckej cirkvi. Detaily o početných obvineniach však nie sú známe. Pell sa ešte v júni vyjadril, že sa teší na to, ako sa konečne postaví pred súd. „Som nevinný a tieto obvinenia sú falošné. Už samotná predstava sexuálneho zneužívania je mi odporná,“ povedal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #George Pell