Irán porušuje ducha jadrovej dohody a šíri násilie, vyhlásil Trump

"Nesmieme Iránu dovoliť, aby získal jadrové zbrane," povedal americký prezident.

06.10.2017 07:57
trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump oznamuje svoj zámer odstúpiť od Parížskej dohody o klimatickej zmene.
debata (30)

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok obvinil Irán, že nedodržiava ducha jadrovej dohody dohodnutej so svetovými mocnosťami. Pri stretnutí s vojenskými veliteľmi v Bielom dome vyhlásil, že bude už „veľmi skoro“ informovať verejnosť o svojom rozhodnutí ohľadom zmluvy a jej podpory zo strany USA.

„Nesmieme Iránu dovoliť, aby získal jadrové zbrane. Iránsky režim podporuje terorizmus a šíri násilie, krviprelievanie a chaos po celom Blízkom východe. Preto musíme skoncovať s pokračujúcou iránskou agresivitou a s jeho jadrovými ambíciami,“ povedal prezident.

Šéf Bieleho domu podľa agentúry AP novinárov vystrašil zlovestným vyhlásením o „tichu pred búrkou“. Na schôdzke s veliteľmi amerických ozbrojených síl sa prítomných žurnalistov spýtal, či je im známe, čo schôdzka znamená. „Možno je to ticho pred búrkou. Môže to byť ticho, ticho pred búrkou,“ povedal prezident. Na otázku, akú búrku má na mysli, Trump odpovedal stručným „uvidíte“. Podľa oznámenia Bieleho domu sa štvrtková debata týkala okrem Iránu aj problematiky KĽDR.

Jadrovú zmluvu s Iránom, ktorá má Teheránu znemožniť rozvíjať vojenský jadrový program, uzavrelo v roku 2015 šesť svetových veľmocí vrátane USA. Trump ale dohodu označuje za jednu z najhorších, na ktoré USA pristúpili. Je vraj jednostranná a hanebná a ide o obyčajnú zásterku pre rozvoj iránskeho jadrového programu.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Donald Trump