Bezpečnostná rada OSN schválila monitorovanie prímeria v Kolumbii

Dočasný pokoj zbraní medzi vládou a povstaleckou skupinou Národná oslobodzovacia armáda by mal trvať do 9. januára.

06.10.2017 08:45
debata

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) vo štvrtok jednohlasne schválila rezolúciu, ktorou povoľuje misii OSN v Kolumbii monitorovanie prímeria medzi vládou a povstalcami z Národnej oslobodzovacej armády (ELN). Prostredníctvom tohto uznesenia BR prijala odporúčania generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa rozšíriť misiu o ďalších 70 medzinárodných pozorovateľov. Misia bude sledovať dočasný pokoj zbraní do jeho plánovaného konca, a teda do 9. januára 2018.

Bezpečnostná rada privítala rozhodnutie oboch strán podpísať prímerie aj ich žiadosť, aby naň OSN dozerala. „Po prvý raz po viac ako polstoročí zbrane týchto bojujúcich strán stíchli, čo vytvára ďalšiu historickú príležitosť pre kolumbijských ľudí. Je nevyhnutné, aby sa tých možností, ktoré prímerie ponúka, chopili,“ vyjadril sa po hlasovaní britský veľvyslanec pri OSN Matthew Rycroft a zdôraznil, že takáto situácia sa už nemusí zopakovať. „Urobme všetko, aby sme podporili vládu Kolumbie a ELN v ich snahe,“ dodal.

ELN je jednou zo skupín, ktoré sa zapájali do viac ako 50-ročného ozbrojeného konfliktu v Kolumbii. Svoju činnosť financovala prostredníctvom únosov a vydierania, pričom od tohto konania doteraz odmietala upustiť. Podľa odhadov je v ELN 1 500 aktívnych bojovníkov.

So skupinou Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) vláda podpísala mier už vlani. Mierové rokovania medzi vládou a ELN sa začali už pred viac ako troma rokmi a aktuálne dočasné prímerie ohlásili 4. septembra. Po jeho skončení v januári ho obe strany môžu predĺžiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #kolumbia