Našli vrak prvej britskej lode, ktorú nacisti poslali na dno

Na dobovej kresbe v anglickom týždenníku Punch stál Adolf Hitler na ponorke, z ktorej vytŕčala smrtka a on ukazoval na topiacu sa loď. Nacistické Nemecko popieralo, že by zničilo toto britské plavidlo. Klamstvo mohlo súvisieť s tým, že na palube bolo aj veľa Američanov a v Berlíne si pochopiteľne neželali, aby dali USA popud vstúpiť do druhej svetovej vojny.

07.10.2017 14:00
ATHENIA Foto:
Loď Athenia na snímke z roku 1933 v prístave v Montreale.
debata

Takmer po ôsmich desaťročiach sa ukazuje, že pohľad na potopenú loď Athenia sa nenaskytne iba v archívoch. „David Mearns, ktorý sa venuje pátraniu po vrakoch, oznámil, že sonarové záznamy odhalili, že plavidlo leží na dne mora v hĺbke 200 metrov neďaleko Írska,“ informovala stanica BBC. "Moje bádanie vylučuje, že by sa v danej oblasti mohol nachádzať vrak inej lode,“ zdôraznil Mearns.

Athenia klesla pod hladinu niekoľko hodín po tom, čo Británia v roku 1939 vyhlásila vojnu Hitlerovi. "Veliteľ nemeckej ponorky Fritz Julius Lemp si zmýlil civilné plavidlo s krížnikom,“ pripomenula BBC, prečo torpédo zlikvidovalo Atheniu, na ktorej bolo viac ako 1 400 ľudí. Nacistická propaganda dokonca šírila lož, že britský premiér Winston Churchill nariadil potopiť loď, aby Američanov postavil proti Nemcom.

Pokiaľ ide o Lempa, za vojnový zločin ho po porážke nacizmu už nemohli súdiť, pretože v máji 1941 zomrel pri útoku britského vojenského námorníctva. Athenia sa strácala z hladiny 14 hodín. Väčšinu osôb sa podarilo zachrániť, pomáhalo šesť plavidiel. Na lodi sa plavilo 500 židovských utečencov, o niečo menej Kanaďanov, viac ako 300 Američanov, zvyšok boli Briti. Zomrelo 98 pasažierov a 17 členov posádky.

Do dejín sa Athenia smutne zapísala ako prvá loď, ktorú Britom potopili nacisti, pripomenul historik Richard Toye z univerzity v Exeteri. „Bol to zároveň príklad nacistickej snahy šíriť falošné správy,“ poznamenal podľa BBC v súvislosti s tým, že goebbelsovská propaganda zvaľovala vinu na Churchilla, ktorý sa práve ujal moci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #objav #loď #druhá svetová vojna