Nobelov inštitút ocenil snahu proti jadrovej skaze

Najskôr si mysleli, že je to žart. Až keď aj médiá vzápätí oznámili, že tohtoročným laureátom Nobelovej ceny za mier je Medzinárodná kampaň za odstránenie jadrových zbraní (ICAN), vypukla v ženevskom sídle tejto organizácie radosť.

06.10.2017 11:08 , aktualizované: 17:57
debata (20)

Prestížna cena spojená s odmenou deväť miliónov švédskych korún (takmer milión eur) pôjde protijadrovým aktivistom, a to v čase, keď vo svete rastú obavy z atómovej katastrofy.

„Žijeme vo svete, v ktorom je za dlhý čas riziko použitia jadrových zbraní najväčšie. Niektoré krajiny modernizujú svoje jadrové arzenály a je reálne nebezpečenstvo, že jadrové zbrane si zadovážia ďalšie krajiny, ako ukazuje Severná Kórea,“ uviedla predsedníčka Nobelovho výboru Berit Reissová-Andersenová.

Jadrové zbrane sú ilegálne. Hrozba použitia jadrových zbraní je ilegálna. Držanie, vlastnenie jadrových zbraní a ich vývoj sú ilegálne a musia byť zastavené.
Beatrice Fihnová, výkonná riaditeľka ICAN

ICAN, ktorá združuje takmer 500 mimovládok približne v stovke krajín, dostala cenu za upozorňovanie na „katastrofické humanitárne dôsledky akéhokoľvek použitia jadrových zbraní a za svoje priekopnícke úsilie o dosiahnutie zmluvného zákazu takýchto zbraní“.

Podľa BBC ocenenie pre protijadrových aktivistov prišlo v čase, keď Severná Kórea aktívne vyvíja svoj jadrový program, neistý je osud dohody s Iránom a USA i Rusko sa aktívne snažia modernizovať svoje jadrové sily.

Výkonná riaditeľka Medzinárodnej kampane za... Foto: Reuters, DENIS BALIBOUSE
NOBEL-PRIZE/PEACE Výkonná riaditeľka Medzinárodnej kampane za odstránenie jadrových zbraní Beatrice Fihnová a koordinátor Daniel Hogsta oslavujú po oznámení výsledkov.

Beatrice Fihnová, výkonná riaditeľka ICAN, ktorej hlavné sídlo je v Ženeve, ocenenie chápe ako odkaz štátom s jadrovými zbraňami. „Jadrové zbrane sú ilegálne. Hrozba použitia jadrových zbraní je ilegálna. Držanie, vlastnenie jadrových zbraní a ich vývoj sú ilegálne a musia byť zastavené,“ povedala Fihnová pre agentúru Reuters v odkaze pre amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Obavy z jadrovej skazy sa tohto roku zvýšili aj pre napätie medzi Spojenými štátmi a Severnou Kóreou. Po šiestom severokórejskom nukleárnom teste sa vyhrotila vojna slov medzi KĽDR a Trumpom, ktorý pohrozil „totálnym zničením“ Severnej Kórey. Podľa Fihnovej aj Trumpova impulzívna povaha ukazuje, aký dôležitý je zákaz jadrových zbraní pre všetky krajiny. Ako zároveň dodala: „Neexistujú správne ruky pre nesprávne zbrane.“

Hovorkyňa kampane za odstránenie jadrových zbraní Daniela Varanová cenu považuje za „veľké uznanie práce, ktorú bojovníci (za jadrové odzbrojenie) vykonali“, najmä tí, čo prežili výbuchy atómových bômb v japonských mestách Hirošima a Nagasaki. „Ich svedectvá boli podstatné pre taký úžasný úspech,“ povedala Varanová.

ICAN vznikla pred desiatimi rokmi a aj pre jej tlak v júli tohto roka prijalo 122 štátov dohodu OSN o zákaze jadrových zbraní. Dohoda je skôr symbolická, keďže ju nepodporila žiadna z jadrových mocností. Tie tvrdia, že ciele dohody možno dosiahnuť aj cez zmluvu o nešírení jadrových zbraní, v rámci ktorej väčšina štátov súhlasila s tým, že nebude vyvíjať jadrové zbrane, a tie, ktoré ich majú, sa postupne odzbroja.

Snímka zo septembra 2017. Aktivisti z... Foto: SITA/AP, Britta Pedersen
Nobel Peace Snímka zo septembra 2017. Aktivisti z Medzinárodnej kampane za odstránenie jadrových zbraní protestujú proti vyhroteniu napätia a prípadnému konfliktu medzi KĽDR a USA.

„Ale aktivisti s týmto procesom dlho neboli spokojní, tvrdili, že jadrové mocnosti nemajú v úmysle vzdať sa svojich arzenálov. Tak sa ICAN rozhodla pre alternatívny prístup – zvyšovanie povedomia ľudí a tlaku na vlády,“ uviedol Jonathan Marcus z BBC.

Dohoda, ktorú čakajú ratifikačné procesy v štátoch, ktoré ju podpísali (nie je medzi nimi ani Nórsko), je považovaná za súčasť diplomatického tlaku na celosvetové jadrové odzbrojenie. Aj predsedníčka nórskeho Nobelovho výboru včera vyzvala jadrové mocnosti, aby začali „vážne rokovania“ o postupnom odstránení svojho arzenálu.

Na adresu tohtoročného laureáta vyhlásila, že „svojou inšpirujúcou a novátorskou podporou rokovaní OSN o dohode o zákaze jadrových zbraní zohrala ICAN dôležitú úlohu v uskutočňovaní niečoho, čo sa v dnešnej dobe rovná medzinárodnému mierovému kongresu“.

Nominovaných bolo 318 kandidátov

Udelenie Nobelovej ceny za mier ľuďom, ktorí sa usilujú o obmedzenie jadrovej hrozby, sa tento rok očakávalo. Za favoritov však boli považovaní vyjednávači, ktorí v roku 2015 pomohli uzavrieť dohodu s Teheránom o obmedzení jadrového programu Iránu výmenou za zrušenie hospodárskych sankcií – teda šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, bývalý šéf americkej diplomacie John Kerry a iránsky šéf diplomacie Mohammad Džavád Zaríf.

Medzi ďalšími favoritmi na získanie Nobelovej ceny za mier bol aj pápež František, dobrovoľní záchranári v Sýrii, známi ako Biele helmy, či Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Tohto roku bolo na prestížnu cenu nominovaných 318 kandidátov – 215 jednotlivcov a 103 organizácií. Bol to druhý najvyšší počet nominovaných v histórii; najviac ich bolo vlani.

Organizácia ICAN

  • ICAN je medzinárodná kampaň, ktorá sa zameriava na dodržiavanie a plné zavedenie Zmluvy o zákaze jadrových zbraní (NWBT). Tento rok sa aj zaslúžila o jej vznik.
  • Organizácia vznikla v roku 2007 v Melbourne a dnes má 468 partnerských organizácií v 101 krajinách. Ústredie má v Ženeve a v jej čele stojí Beatrice Fihnová.
  • ICAN sa snaží poukazovať na humanitárne hrozby, ktoré predstavujú jadrové zbrane, obrátiť pozornosť k ich ničivej sile a katastrofálnym účinkom na zdravie obyvateľstva a na životné prostredie, ďalej na skutočnosť, že zasahujú všetko bez rozdielu, na ochromujúci účinok prípadnej explózie na lekárske infraštruktúry, rovnako ako na dlhotrvajúce účinky radiácie na okolité prostredie.
  • Zakladatelia organizácie ICAN sa inšpirovali úspešnou prácou Medzinárodnej kampane za zákaz nášľapných mín (ICBL), ktorá zohrala rozhodujúcu úlohu v rokovaniach o Medzinárodnej zmluve o zákaze a používaní nášľapných mín z roku 1997. V tom istom roku ICBL a jej predsedníčka Jody Williamsová tiež získali Nobelovu cenu za mier.
  • Návrh na zriadenie organizácie ICAN podalo v septembri 2006 Medzinárodné hnutie lekárov za odvrátenie jadrovej vojny (IPPNW), takisto ocenené Nobelovou cenou za mier z roku 1985, na svojom kongrese v Helsinkách.
  • Oficiálne bolo založenie organizácie vyhlásené 23. apríla 2007 v Melbourne, keď sa podarilo získať financie na jej prevádzku, a ďalej 30. apríla 2007 vo Viedni na stretnutí zmluvných štátov Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT). Potom sa začali v desiatkach krajín po celom svete organizovať národné kampane ICAN.
  • Najväčším úspechom tejto organizácie je už spomínaná zmluva o zákaze jadrových zbraní (NWBT), ktorú tento rok v júli na pôde OSN podporilo 122 štátov. Táto zmluva je chápaná ako súčasť diplomatického tlaku na celosvetové nukleárne odzbrojenie. Začne platiť, akonáhle ju ratifikuje najmenej 50 krajín.
  • Aktivisti ICAN reagujú aj na aktuálne dianie, nedávno napríklad protestovali v Berlíne pred americkou ambasádou proti vyhroteniu vzťahov medzi USA a Severnou Kóreou a z toho vyplývajúceho jadrového ohrozenia.
  • Organizácii ICAN tiež vyslovujú podporu niektoré významné osobnosti, napríklad držitelia Nobelovej ceny za mier – juhoafrický aktivista Desmond Tutu a tibetský duchovný vodca dalajláma – a ďalej americká aktivistka Jody Williamsová, americký jazzový pianista a skladateľ Herbie Hancock, kriketová hráč Ian Chappell, americkí herci Martin Sheen a Michael Douglas a japonská umelkyňa Yoko Ono.
  • V novembri 2012 ocenil generálny tajomník OSN Pan Ki-mun ICAN „za to, že pracuje s takým odhodlaním a vynaliezavosťou na dosiahnutí nášho spoločného cieľa – sveta bez jadrových zbraní.“

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #nobelova cena za mier #Medzinárodná kampaň za odstránenie jadrových zbraní #ICAN