V ukrajinskom parlamente sa strhla bitka. Schválili Porošenkove zákony o Donbase

Ukrajinský parlament schválil v prvom čítaní kľúčový zákon o budúcej reintegrácii Donbasu, ktorého značnú časť už štvrtý rok ovládajú prevažne separatisti. O rok tiež predĺžil osobitný režim správy v tejto východoukrajinskejoblasti.

06.10.2017 12:11
ukrajina donbas porošenko Foto: ,
Rokovaniu snemovne nezabránila ani bitka, ani dymovnica.
debata (114)

Za zákon o Donbase nakoniec hlasovalo 233 poslancov, na prijatie je potrebných minimálne 226 hlasov. Stalo sa tak potom, čo z predlohy zmizla zmienka o minských mierových dohodách, čo podľa tlače požadovali mnohí poslanci, a to aj vládnych strán. Po hlasovaní predseda snemovne Andrij Parubij vyhlásil, že ukrajinský parlament týmto spôsobom označil Rusko za agresora.

Ešte pred hlasovaním sa strhla bitka, keď sa poslanec z nacionalistickej strany Sloboda pokúšal zabrániť hlasovaniu fyzickým útokom na predsedu, ale poslanci vládnych strán ho nenechali prejsť. Rokovaniu snemovne nezabránila ani dymovnica. Pred sídlom parlamentu polícia zasiahla proti nacionalistom.

Ešte pred hlasovaním sa strhla bitka, keď sa poslanec z nacionalistickej strany Sloboda pokúšal zabrániť hlasovaniu fyzickým útokom na predsedu.

Zákon, ktorý má v budúcnosti zabezpečiť spätnú integráciu Donbasu, označuje východné regióny krajiny za dočasne okupované územie a Rusko za agresora. Uvádza, že cieľom ukrajinskej politiky je obnovenie ústavného poriadku v Donbase a oslobodenie oblastí kontrolovaných povstalcami.

Prudký konflikt

Proti zákonu, ktorý predložil prezident Petro Porošenko, sa postavili poslanci nacionalistickej strany Sloboda, zastupitelia regionálnej svojpomoci a niekoľko nezaradených. Podľa kritikov by Ukrajina týmto zákonom stratila charakter unitárneho štátu a prišla o plnú kontrolu nad Donbasom, Porošenkov zákon sa vraj tiež príliš opiera o Minské dohody, s ktorých obsahom časť ukrajinských nacionalistov nesúhlasí.

Štvrtkové rokovania parlamentu skončili prudkým konfliktom, keď nacionalisti zablokovali rečnícku tribúnu. Pred parlamentom odporcovia zákona usporiadali demonštráciu. Tajomník bezpečnostnej rady Oleksandr Turčynov zmarenie schôdze označil za „dielo ruských agentov“. Avšak aj poslancov vládnych strán musel osobne presviedčať prezident Porošenko a na základe ich pripomienok sa predloha na poslednú chvíľu ešte menila.

Moskva zákon kritizuje

Zákon podľa ukrajinskej redakcie BBC fakticky ukončí „protiteroristickú operáciu“ proti povstalcom v Donbase a zmení štruktúru velenia síl zapojených do bojových operácií. Proti „ruskej agresii v Doneckej a Luhanskej oblasti“ má vzniknúť zjednotený operatívny štáb ozbrojených síl, namiesto štábu protiteroristickej operácie, ktorý podliehal tajnej službe SBU, čo obmedzovalo armádu.

Moskva zákon kritizuje, ruský vyjednávač Boris Gryzlov vyhlásil, že predloha je v úplnom rozpore s minskými dohodami, ešte viac oddeľuje Donbas od Ukrajiny a blokuje mierové urovnanie.

Konflikt v Donbase si od apríla 2014 vyžiadal 10 000 mŕtvych. Ukrajina a Západ obviňujú Rusko, že vojensky podporuje separatistov. Moskva to stále popiera.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Donbas #Petro Porošenko