Madrid sa Katalánsku ospravedlnil za násilie, sú známe výsledky referenda

Šéf katalánskej polície a lídri dvoch hlavných občianskych organizácií stojacich za katalánskym separatistickým hnutím vypovedali na špeciálnom madridskom súde.

06.10.2017 14:59 , aktualizované: 18:48
katalánsko, referendum Foto: ,
Policajti bránili ľuďom hlasovať v referende silou.
debata (68)

Predvolaní boli pre podozrenie, že pred problematickým referendom o nezávislosti bránili španielskym orgánom vo výkone funkcie, čo španielske právo kvalifikuje ako vzburu. Zadržaný nikto z nich nebol, uviedla agentúra AP.

Zástupca španielskej vlády v Katalánsku sa prvýkrát ospravedlnil za tvrdý postup federálnej polície voči ľuďom, ktorí sa chceli zúčastniť nedeľňajšieho referenda.

Štyroch hlavných aktérov katalánskej politickej krízy sa súd chystá ďalej vypočúvať v najbližších dňoch, akonáhle preštuduje správu federálnej polície o incidentoch súvisiacich s plebiscitom.

Šéf katalánskej polície Mossos d'Esquadra Jorge Lluís Trapero a jeho námestníčka Teresa Laplanaová sú vyšetrovaní pre udalosti okolo 20. septembra. Vtedy španielska polícia zatkla v súvislosti s prípravami zakázaného referenda 14 katalánskych úradníkov, čo vyvolalo nepokoje, na ktoré vraj príslušníci Mossosa reagovali príliš pasívne. Španielski policajti pre to niekoľko hodín nemohli opustiť budovu katalánskeho ministerstva hospodárstva. Po víkendovom referende sa tiež hovorilo o tom, že katalánski policajti nevymáhali zákaz ústavného súdu tak, ako to justície nariadila.

Demonštrácie po záťahu na katalánskych činiteľov zvolali separatistické združenie Katalánske národné zhromaždenie (ANC) a Omnium Cultural, ktorých lídri Jordi Sánchez a Jordi Cuixart boli tiež na súde. Všetky štyri osoby obvinené zo vzbury, za ktorú hrozí v Španielsku trest až 15 rokov väzenia, po vypočutí zostávajú na slobode.

Zástupca Madrida v regióne Katalánska Enric Millo sa v televíznom rozhovore ospravedlnil za policajné násilie v deň referenda o nezávislosti. „Keď vidím tie zábery a viem, že ľudia boli mlátení, vytláčaní a jeden človek dokonca hospitalizovaný, musím si to vyčítať a ospravedlniť sa menom zasahujúcich policajtov,“ povedal Millo.

Išlo o prvé ospravedlnenie predstaviteľa centrálnej vlády v súvislosti so zásahom, po ktorom podľa katalánskych úradov museli ošetriť takmer 900 ľudí. Organizácia na ochranu ľudských práv postup polície označila ako neprimerané použitie sily proti civilnému obyvateľstvu.

Katalánsko pozná výsledky referenda, hlasovalo 43 percent ľudí

Katalánska vláda zverejnila konečné výsledky Madridom neuznávaného referenda o nezávislosti, ktorého sa zúčastnilo 43 percent voličov. 90,1 percenta z nich sa vyslovilo za odtrhnutie od Španielska.

Podľa denníka La Vanguardia oznámením výsledkov začala plynúť 48-hodinová lehota, ktorú zákon zablokovaný španielskym ústavným súdom dáva katalánskemu parlamentu na vyhlásenie nezávislosti.

Podľa zverejnených plánov katalánskeho vedenie sa má očakávané rokovania parlamentu za účasti premiéra Carles Puigdemonta konať v utorok v podvečer.

Parlamentní činitelia, na ktorých sa obrátili novinári, zatiaľ neuviedli, či sa budú snažiť presunúť zasadnutie na skorší dátum spĺňajúci určenú lehotu, ktorá podľa katalánskeho denníka uplynie v nedeľu popoludní. Nie je pritom jasné, či parlament výsledky hlasovania už dostal; denník La Vanguardia ale tvrdí, že vláda ich poslancom už poslala.

Poslanci dvoch separatistických strán podľa denníka El Mundo uviedli, že formácia disponujúca väčšinou kresiel v parlamente začala rokovania o konkrétnej podobe deklarácie nezávislosti.

Španielsky ústavný súd plánovanú schôdzu katalánskeho zákonodarného zboru pozastavil, pretože akékoľvek kroky smerujúce k vyhláseniu nezávislosti sú podľa neho v rozpore so španielskou ústavou. Súd zároveň pohrozil poslancom trestným postihom.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #madrid #Katalánsko