Rakúski ľudovci a sociálni demokrati sa pred voľbami navzájom žalujú

Rakúska ľudová strana (ÖVP) sa chystá zažalovať Sociálnodemokratickú stranu Rakúska (SPÖ) kancelára Christiana Kerna pre špinavú kampaň proti jej predsedovi a kandidátovi na kancelára Sebastianovi Kurzovi.

06.10.2017 15:24
Sebastian Kurz Foto: ,
Volebné plagáty lídra rakúskych ľudovcov Sebastiana Kurza vo Viedni.
debata

Oznámila to generálna tajomníčka ÖVP Elisabeth Köstingerová. SPÖ na to reagovala oznámením, že podá žalobu na Kurzovho hovorcu pre pokus o podplácanie a špionáž.

Dôvodom žaloby ľudovcov sú facebookové stránky s rasistickými a antisemitskými príspevkami, vytvorené s cieľom poškodiť terajšieho rakúskeho ministra zahraničia Kurza. Minulý týždeň vyšlo najavo, že kampaň viedol izraelský odborník na politické kampane Tal Silberstein, s ktorým SPÖ do augusta oficiálne spolupracovala.

„Miera bola naplnená. Budeme žalovať,“ povedala Köstingerová. Zároveň jednoznačne odmietla tvrdenia poradcu pre styk s verejnosťou a Silbersteinovho spolupracovníka Petera Pullera, ktorý stránky spravoval, že sama ÖVP mu ponúkala 100000 eur za informácie o podrobnostiach kampane SPÖ.

SPÖ oznámila, že kvôli tomu podá žalobu na Kurzovho hovorcu. Generálny tajomník SPÖ Christoph Matznetter povedal, že z komunikácie prostredníctvom SMS medzi Pullerom a Kurzovým hovorcom Geraldom Fleischmann vyplýva, že ÖVP ponúkala honorár za interné informácie z SPÖ.

Ľudovci mali už od začiatku roka podozrenie, že niekto vedie špinavú kampaň proti Kurzovi a že za ňou stojí Silberstein. Kurz na facebooku sociálnych demokratov obvinil, že angažovaním Silbersteina vniesli do rakúskej politiky „špinavý štýl“. „Tal Silberstein je majster sveta v špinavých kampaniach a očierňovaní druhých,“ vyhlásil Kurz.

Terajšia aféra môže výrazne uškodiť skôr SPÖ, ktorej podpora deväť dní pred predčasnými parlamentnými voľbami ďalej klesá a prieskumy jej predpovedajú až tretie miesto za ľudovcami a populistickou Slobodnú stranou Rakúska (FPÖ).

Pre aféru padla prvá hlava

Pre aféru už v sobotu pod tlakom rezignoval generálny tajomník SPÖ Georg Niedermühlbichler. Zároveň zdôraznil, že Silberstein očierňujúcu kampaň spustil bez vedomia kancelárovej strany. SPÖ s poradcom už v auguste rozviazala spoluprácu po tom, čo ho zadržala izraelská polícia pre podozrenie, že sa podieľal na korupcii guinejského prezidenta kvôli diamantovým baniam. Silberstein v minulosti pomáhal s kampaňou okrem iného izraelským expremiérom Ehudovi Barakovi a Ehudovi Olmertovi.

SPÖ už na začiatku septembra podala žalobu na Kurza pre údajné ohováranie. Kurz socialistov v televíznej debate obvinil, že tajne prijali od významného priemyselníka finančný dar na predvolebnú kampaň. SPÖ to označila za lož a ​​požaduje ospravedlnenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Rakúsko