Tisíce poľských katolíkov sa budú na hraniciach modliť za spásu vlasti a sveta

Mnoho Poliakov chápe islam ako hrozbu a konzervatívna vláda vo Varšave, za podpory značnej časti verejnosti, odmieta migrantov v Poľsku, kde moslimovia až doteraz takmer nežijú.

06.10.2017 16:18
debata (1)

Sobotňajšia akcia „ruženec na hraniciach“ predstavuje v očiach poľských biskupov čisto náboženskú záležitosť, ale Ultrakonzervatívci ju chápu ako duchovnú zbraň proti islamizácii Poľska a Európy, uviedla agentúra AFP.

Dátum 7. októbra nie je vybraný náhodne. Sviatok Panny Márie Ružencovej pripadá na výročie rozhodujúceho víťazstva kresťanov nad Turkami v námornej bitke pri Lepante v roku 1571, ktoré podľa organizátorov akcie zo združenia Solo Dios Basta zachránilo Európu pred islamizáciou.

Súčasne ide aj o 100. výročie tzv. Fatimských zjavení Panny Márie.

Chcú pozvať aj Slovákov

Mnoho Poliakov chápe islam ako hrozbu a konzervatívna vláda vo Varšave, za podpory značnej časti verejnosti, odmieta migrantov v Poľsku, kde moslimovia až doteraz takmer nežijú, pripomenula AFP.

Do akcie sa má zapojiť 22 pohraničných diecéz, ako koordinátori majú pôsobiť kňazi z dvoch stoviek kostolov. „Na mori budú rybári v člnoch, na rieke Bug počítame s vodákov v kajakoch. Na spoločnej hranici pozveme k modlitbe tiež Čechov a Slovákov. V jednej chvíli sa všetci ľudia začnú modliť,“ povedal jeden z organizátorov akcie Maciej Bodasiński podľa stanice Radio Maryja.

Zástup veriacich najprv tvárou do vnútrozemia prednesie dve modlitby za spásu Poľska, následne sa otočí a bude sa modliť za svet.

Dúfajú v milión ľudí

Poľské hranice sú dlhé celkom 3 511 kilometrov, k akcii sa prihlásili aj poľské farnosti v cudzine, až až z Nového Zélandu. Organizátori dúfajú, že sa na hraniciach bude modliť milión ľudí, čo ale ťažko pôjde overiť. Radio Maryja sľubuje priamy prenos z akcie.

„Iniciatívu schválil episkopát,“ povedal AFP hovorca poľských biskupov Pawel Rytel Andrianik.

Cieľom je modliť sa za mier vo svete a bolo by nesprávne akciu interpretovať ako modlitbu za ochranu krajiny pred prílivom moslimských utečencov, dodal. S ružencom sa na hraniciach nemá stavať múr, ani uzavrieť sa voči iným, ale naopak modlitba má búrať múry a umožniť otvoriť sa susedom.

Európa je napadnutá islamom

Ale podľa Marcina Dybowského, vydavateľa náboženskej literatúry činného v ultrakatolických a nacionalistických kruhoch, je jasné, že rovnako ako v minulosti sa aj teraz v Európe odohráva boj medzi kresťanstvom a islamom.

„Európa je napadnutá islamom, ktorý nerešpektuje naše zvyky a civilizáciu. Atentáty majú stovky obetí. Európa len zdanlivo chráni svoje hranice, ale je pravda, že hranice nemá. (Nemecká kancelárka Angela) Merkelová ich doširoka otvorila. Poľsko je v ohrození, musíme chrániť naše rodiny, domovy, našu vlasť,“ povedal s tým, že potrebné je čeliť aj zámerom liberálov z Európskej únie zbaviť Európu kresťanskej viery. „Rakúsko a Maďarsko budujú ploty z ostnatého drôtu, my vztýčime duchovnú hrádzu,“ zdôraznil.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #cirkev #islam #moslimovia #katolícka cirkev #islamizácia