Irán je údajne ochotný rokovať o svojom raketovom programe

Donald Trump tvrdí, že Irán ducha dohody nedodržiava. V najbližšej dobe má americký prezident informovať, ako sa ohľadom plnenia dohody rozhodol.

06.10.2017 20:54
debata (2)

Irán dal najavo, že je ochotný vyjednávať o svojom raketovom arzenáli. Oznámila to agentúra Reuters, ale Irán jej správu veľmi rýchlo poprel.

Podľa Reuters chce zrejme Irán upokojiť situáciu v čase, keď americký prezident Donald Trump hrozí vypovedaním dohody o iránskom jadrovom programe. Túto dohodu podpísal Irán predvlani sa šesticou krajín, medzi ktorými boli aj USA.

Európska komisia s USA nesúhlasí

Trump tvrdí, že Irán ducha dohody nedodržiava. V najbližšej dobe má americký prezident informovať, ako sa ohľadom plnenia dohody rozhodol, a podľa toho bude Kongres rozhodovať o prípadnej obnove protiíránských sankcií, ktoré dohoda blokuje. Trumpov názor na plnenie dohody zo strany Iránu nezdieľa Európska komisia, podľa ktorej Irán podmienky plnia.

Reuters upozornil na to, že Washington nesúhlasí s iránskym raketovým programom, ktorý podľa neho dohodu z roku 2015 porušuje. Teherán tvrdí, že má právo budovať raketovú obranu.

O raketovom programe sa rokovať nedá

Jeho ministerstvo zahraničia na správu Reuters veľmi rýchlo reagovalo a oznámilo, že o raketovom programe sa jednať nebude. „Irán pri všetkých bilaterálnych stretnutiach zdôraznil, že o raketovom programe sa rokovať nedá a že tento program nie je v rozpore s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN číslo 2231,“ citovala iránska agentúra Mehr hovorcu ministerstva zahraničia Bahráma Ghasemího. Rezolúcia 2231 z roku 2015 definuje podmienky kontroly a dohľadu nad plnením dohody o jadrovom programe.

V nedávnej dobe pod tlakom Trumpových výrokov ale podľa Reuters Iránci naznačili, že by o určitých aspektoch raketového programu mohli rokovať.

Podľa iránskeho diplomatického zdroja, ktorý Reuters nemenoval, Iránci na stretnutí, ktoré sa konalo na okraj rokovania Valného zhromaždenia OSN v septembri, oznámili, že „by mohli o raketovom programe rokovať, aby sa odstránili obavy“.

Omán ako prostredník

Americké ani iné západné zdroje túto správu nepotvrdili, avšak niekoľko amerických zdrojov priznalo, že Iránci v tomto zmysle informujú s pomocou prostredníkov, ku ktorým patrí Omán.

Na okraj rokovaní OSN sa 20. septembra zišli ministri zahraničných vecí siedmich krajín, ktoré dohodu o jadrovom programe podpísali, a prítomní boli aj šéf iránskej diplomacie Mohammad Džavád Zarifa a americký minister zahraničia Rex Tillerson.

Iránske ministerstvo zahraničia správy o možnom otvorení dialógu o raketách nepotvrdilo a Tillersonovv úrad ich nekomentoval.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #iránsky jadrový program #Donald Trump #raketový program