Merkelová bude o vládnej koalícii rokovať s FDP a Zelenými

Vyjednávanie bude ťažké, ale ide o to vytvoriť spoľahlivú vládu, uviedla podľa agentúry DPA nemecká kancelárka Angela Merkelová.

07.10.2017 14:13
debata (4)

Merkelová prvýkrát oznámila, že jej kresťanskí demokrati (CDU) budú o novej vládnej koalícii vyjednávať so slobodnými demokratmi (FDP) a Zelenými. Vyjednávanie bude ťažké, ale ide o to vytvoriť spoľahlivú vládu, uviedla podľa agentúry DPA Merkelová na zjazde mládežníckej organizácie konzervatívnych strán CDU/CSU.

Sociálni demokrati, doterajší vládny partner CDU/CSU, sa po zlých výsledkoch v septembrových parlamentných voľbách rozhodli odísť do opozície. Koalícia CDU/CSU, Zelených a Slobodných demokratov, ktorá sa kvôli farbám jednotlivých strán prezýva Jamajka, je tak za súčasného rozloženia politických síl jedinou možnou.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová na zjazde... Foto: SITA/AP, Monika Skolimowska
angela merkelova, merkel Nemecká kancelárka Angela Merkelová na zjazde mládežníckej organizácie konzervatívnych strán CDU/CSU v Drážďanoch.

Merkelová, ktorá stojí na čele Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU), vyzvala sesterskú Kresťanskosociálnu úniu (CSU) ku konsenzu o hornej hranici počtu utečencov. Bavorská CSU požaduje, aby do Nemecka nemohlo prichádzať viac ako 200-tisíc utečencov ročne.

CDU, ale aj ostatné strany možnej koalície sú proti tomu. Merkelová povedala, že obe strany dokázali s týmto nesúladom žiť vo volebnej kampani. „Teraz pred nami stojí nová úloha: spoločne splniť úlohu, ktorú sme dostali od voličov,“ uviedla kancelárka.

V nedeľu sa majú zísť vrcholní predstavitelia CDU a CSU, aby sa pripravili na nadchádzajúce rokovania o novej vláde a pokúsili sa vyriešiť vzájomné nezhody. Najspornejšou témou je pre nich práve utečenecká politika, pripomenula DPA.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #CDU #Zelení #Angela Merkelová #nemecká vláda #FDP