V Madride a Barcelone sa demonštruje za jednotu a dialóg

Desiatky tisíc ľudí v Madride demonštrujú za zachovanie jednoty Španielska, ohrozenej po nedeľňajšom referende o nezávislosti Katalánska.

07.10.2017 15:20
debata (12)

Súbežne v katalánskej metropole Barcelone demonštranti volajú po dialógu medzi oboma stranami, ktorý by pomohol ukončiť najhoršiu politickú krízu v krajine v posledných desaťročiach.

„Španielsko je lepšie ako jeho vodcovia“ a „Porozprávajme sa“, hlásajú heslá podľa serveru BBC News.

Web súčasne pripomenul, že banky a podniky naďalej informujú, že kvôli politickej neistote odídu z Katalánska, bohatého regiónu na severovýchode krajiny, hrdom na vlastný jazyk a kultúru.

V katalánskej metropole Barcelone na námestí... Foto: SITA/AP, Emilio Morenatti
barcelona, protest V katalánskej metropole Barcelone na námestí Sant Jaume demonštranti volajú po dialógu medzi oboma stranami.

Demonštrácie sa konajú na výzvu občianskej iniciatívy v situácii, kedy už čoskoro môže zaznieť vyhlásenia katalánskej nezávislosti. Celá krajina čaká na to, s čím príde v utorok večer na schôdzi katalánskeho parlamentu predseda regionálnej vlády a vodca separatistov Carles Puigdemont.

O jednostrannom vyhlásení nezávislosti sa špekuluje od oznámenia výsledkov referenda, v ktorom sa podľa katalánskej vlády 90 percent z 2,3 milióna hlasov vyslovilo za odtrhnutie od Španielska. Účasť predstavovala 43 percent.

Obe strany môžu podniknúť dramatické kroky: Barcelona môže jednostranne vyhlásiť nezávislosť, Madrid má právomoc obmedziť katalánsku autonómiu. Oboje by mohlo vyprovokovať ústavnú krízu, pripomenula BBC. Súčasne upozornila, že na oboch stranách sa vyskytli signály, že Barcelona aj Madrid by si mohli dať pauzu.

Protesty v Madride.
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #barcelona #madrid #Katalánsko #referendum #demonštrácia