Hurikán Nate sa blíži k USA, zabil už 28 ľudí

Americký prezident Donald Trump vyhlásil kvôli hurikánu v štáte Lousiana stav núdze.

07.10.2017 19:55
zosuv, kostarika, nate Foto: ,
Hurikán Nate spôsobil v Kostarike masívne záplavy a zosuvy pôdy.
debata (1)

Hurikán Nate sa blíži k Mexickému zálivu na východnom pobreží Spojených štátov. V Strednej Amerike má na svedomí už 28 mŕtvych.

Americký prezident Donald Trump vyhlásil kvôli hurikánu v štáte Lousiana stav núdze. Od juhovýchodnej Lousiany až na hranicu medzi Alabamou a Floridou platí varovanie pred prívalovými vlnami. Na niektorých miestach sa počíta s až trojmetrovými vlnami a záplavami.

V pamäti ešte New Orleans

V New Orleanse vyhlásil starosta pre noc na nedeľu zákaz vychádzania. Keď na Mexický záliv udrel v roku 2005 oveľa silnejší hurikán Katrina, pripravil predovšetkým kvôli pretrhnutiu priehrady v New Orleanse o život 1800 ľudí, pripomenula agentúra DPA.

Hurikán Nate sa ráno nachádzal asi 425 kilometrov južne od mesta Biloxi v štáte Mississippi a sprevádzali ho vetry s rýchlosťou 150 kilometrov za hodinu. Na západe Kuby predtým spôsobil prudké dažde, v Kostarike, Nikarague a Hondurase navyše záplavy a zosuvy pôdy.

Ohrozil až 20-tisíc ľudí

Zo stredoamerického regiónu je hlásených 28 mŕtvych, desiatky ďalších sú nezvestné. Poškodené boli viaceré domy. Živel v regióne ohrozil až 20-tisíc ľudí.

Nate je po Harveym a Irme tento rok tretím hurikánom, ktorý v uplynulých šiestich týždňoch zasiahol pevninu USA. Harvey udrel 25. augusta na pobrežie Texasu, Irma 10. septembra na Floride. V rovnaký deň zdevastoval Portoriko, americké územie, ktoré leží mimo pevninu USA, hurikán Maria.

Ministerstvo zahraničia SR odporúča slovenským občanom, aby kvôli hurikánu Nate zvážili cesty na pobrežie Louisiany, Mississippi, Alabamy a severozápadnej časti štátu Florida.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #hurikán #Donald Trump #Mexický záliv