Ak Katalánsko vyhlási nezávislosť, Rajoy ho zbaví autonómie

Španielsky premiér nepočíta s predčasnými národnými voľbami.

08.10.2017 08:56
Rajoy Foto: ,
Šéf španielskej vlády Mariano Rajoy.
debata (29)

Ak Katalánsko vyhlási nezávislosť, španielsky premiér Mariano Rajoy nevylučuje, že región bude na základe ústavných právomocí zbavený autonómie. S odvolaním sa na rozhovor, ktorý Rajoy poskytol denníku El País, o tom informovala agentúra Reuters.

Španielsky premiér zároveň nepočíta s predčasnými národnými voľbami a v riešení krízy si nepraje účasť žiadneho prostredníka.

„Vláda sa postará o to, aby vyhlásenie nezávislosti k ničomu neviedlo,“ povedal ďalej Rajoy v rozhovore pre španielsky denník El País.

Použitie článku 155

Na otázku, či počíta s užitím článku 155 španielskej ústavy, ktorý národnému parlamentu umožňuje zasahovať do chodu autonómneho regiónu, Rajoy odpovedal: „Nevylučujem akúkoľvek variantu v medziach zákona … V ideálnom prípade sa zaobídeme bez krajných riešení, ale to by sa stav vecí musel zmeniť.“

Agentúra Reuters pripomína, že na základe článku 155 môže premiér katalánsky parlament rozpustiť a vypísať v regióne nové voľby.

Španielsky premiér tiež uviedol, že policajné posily, ktoré boli do regiónu nasadené pred referendom, v Katalánsku zostanú, kým sa kríza nevyrieši. Predčasné národné voľby vylúčil. V riešení krízy si nepraje účasť žiadneho prostredníka.

O jednostrannom vyhlásení nezávislosti sa špekuluje od oznámenia výsledkov referenda, v ktorom sa podľa katalánskej vlády 90 percent z 2,3 milióna hlasujúcich vyslovilo za odtrhnutie od Španielska. Pritom účasť predstavovala 43 percent.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Mariano Rajoy #Španielsko #nezávislosť #Katalánsko #autonómia