Trump na twitteri hrozí Kimovi: Na KĽDR bude "platiť jediné"

Vyjednávanie predchádzajúcich amerických vlád podľa amerického prezidenta k ničomu neviedlo.

08.10.2017 09:13
debata (32)

Americký prezident Donald Trump na twitteri napísal, že pri rokovaní s Pchjongjangom „bude fungovať len jedna vec“ so zjavnou narážkou na možné použitie sily na vyriešenie sporu okolo jadrových a raketových testov KĽDR. Vyjednávanie predchádzajúcich amerických vlád totiž podľa neho k ničomu neviedlo.

„Prezidenti a ich vlády rokovali so Severnou Kóreou 25 rokov, boli dohodnuté dohody a zaplatené veľké množstvo peňazí,“ napísal prezident. „… nefungovalo to, dohody boli porušené skôr, než zaschol atrament, z amerických vyjednávačov sa stali hlupáci. Je mi ľúto, ale bude fungovať len jedna vec!“ dodal Trump.

Šéf Bieleho domu priamo neobjasnil, čo tým myslí. V minulosti ale už viackrát naznačil možný vojenský zásah proti režimu Kim Čong-una.

Povedal napríklad, že USA zničia Severnú Kóreu, ak to bude potrebné na svoju ochranu či svojich spojencov. Minulú nedeľu označil možnosť vyjednávania s KĽDR za stratu času.

Po štvrtkovom stretnutí s vojenskými veliteľmi v Bielom dome, ktoré bolo venované Iránu a KĽDR, sa Trump zmienil o „tichu pred búrkou“, opäť bez bližšieho vysvetlenia. „Možno je to ticho pred búrkou. Môže to byť ticho, ticho pred búrkou,“ povedal prezident. Na otázku, akú búrku má na mysli, Trump odpovedal stručným „uvidíte“.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un #Donald Trump