Kim Čong-un dosadil do mocného politbyra svoju sestru, nahradí jeho tetu

Severokórejský prezident v prejave tiež nevynechal príležitosť pokračovať v slovnej prestrelke s Donaldom Trumpom.

08.10.2017 09:52
Kim Čong-un Foto: ,
Kim Čong-un v prejave na zasadnutí ústredného výboru vládnucej Kórejskej strany práce.
debata (30)

Severokórejský vodca Kim Čong-un dosadil do najvyššieho vedenia krajiny svoju sestru Kim Jo-Čong, čo svedčí o tom, že ďalej posilňuje svoju moc. Podľa agentúry Reuters sa tak stalo v sobotu, keď ústredný výbor vládnucej Kórejskej strany práce zvolil Kim Jo-Čong kandidátkou svojho všemocného politického byra.

Kim Čong-un v prejave na zasadnutí ústredného výboru tiež nevynechal príležitosť pokračovať v slovnej prestrelke s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Ako informovala severokórejské štátne médiá, okrem iného povedal, že jadrové zbrane sú „mocným odstrašujúcim prostriedkom“, ktorý zaručuje zvrchovanosť Severnej Kórey.

Severokórejský vodca Kim Čong-un (vľavo)... Foto: Reuters, Damir Sagolj
kim, Kim Jo-Čong Severokórejský vodca Kim Čong-un (vľavo) dosadil do najvyššieho vedenia krajiny svoju sestru Kim Jo-Čong.

KImova sestra nahradí Kimovu tetu

Podľa Reuters to vyhlásil krátko pred najnovšou Trumpovou hrozbou na adresu KĽDR. Šéf Bieleho domu v sobotu na twitteri napísal, že pri rokovaní s Pchjongjangom „bude fungovať len jedna vec“, so zjavnou narážkou na možné použitie sily na vyriešenie sporu okolo jadrových a raketových testov Severnej Kórey.

Povýšenie Kim Jo-Čong podľa pozorovateľov naznačuje, že Kimova sestra v najvyššom vedení krajiny nahradí Kimovu tetu Kim Kjong-hi. Tá sa v minulosti podieľala na prijímaní najdôležitejších rozhodnutí, než nový nastupujúci diktátor pred tromi rokmi nechal popraviť jej muža Čang Song-Tchéka.

Vplyv Kim Jo-Čong bude ešte väčší

Teta a strýko pomáhali mladému Kim Čong-unovi pri upevňovaní moci po smrti jeho otca Kim Čong-ila koncom roka 2011. Podľa analytikov práve oni dvaja v tom čase v skutočnosti Severnej Kórei vládli. Kim Kjong-hi, ktorá bola sestrou Kim Čong-ila, po smrti svojho muža krajinu opustila.

„Ukazuje sa, že vplyv Kim Jo-Čong bude ešte väčší, než sa pôvodne predpokladalo, a že ide o ďalšie upevňovanie moci Kimovej rodiny,“ komentoval najnovší vývoj v špičkách KĽDR Michael Madden, expert americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa na Severnú Kóreu.

Kim Jo-Čong je rovnako ako Kim Čong-un potomkom tanečnice Ko Jong-hui, ktorá bola štvrtou životnou partnerkou Kim Čong-ila. Kim Jo-Čong sa prvýkrát objavila na fotografiách v médiách na 3. konferencii Kórejskej strany práce v roku 2010. Keď sa jej brat v roku 2014 nejakú dobu neobjavoval na verejnosti, zrejme kvôli zdravotným problémom, špekulovalo sa, že krajinu dočasne vedie ona.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un #komunistická strana #Donald Trump #Kim Jo-Čong #politbyro