Británia diskutuje o tom, či má Mayová zostať alebo odísť

Britská premiérka Theresa Mayová čelí vo svojej Konzervatívnej strane výzvam, aby z čela vlády odišla.

08.10.2017 11:30
debata (2)

Podľa médií sa s tým stotožňujú tri desiatky konzervatívnych poslancov a tiež niekoľko členov kabinetu. Mayová to však odmieta a v rozhovore pre denník Sunday Times naznačila, že by mohla odvolať ministra zahraničia Borisa Johnsona, ktorý je obviňovaný, že premiérku svojimi výrokmi podkopáva a že ju chce na čele strany vystriedať.

Nemenej silne znejú aj upozornenia, že tieto debaty stranu oslabujú a že je potrebná jednota, zvlášť v čase zložitých rokovaní o vystúpení Británie z Európskej únie.

Britská premiérka Theresa Mayová. Foto: SITA/AP, Yui Mok
Mayová Britská premiérka Theresa Mayová.

Vydrží Mayová do volieb v roku 2022?

Čerstvý prieskum mienky podľa televíznej stanice Sky ukázal, že 42 percent Britov si myslí, že okamžitý odchod Mayovia by bol zlý pre vyjednávanie podmienok odchodu krajiny z Európskej únie. Opačného názoru je len 18 percent, tretine je to jedno.

Anketa však tiež ukázala, že podľa 35 percent Britov by Mayová mala odstúpiť hneď. Na druhej strane si 36 percent opýtaných myslí, že by funkciu do budúcich všeobecných volieb, ktoré by sa mali konať v roku 2022, zložiť nemala. Podľa 14 percent by tak ešte pred voľbami urobiť mala, ale až po ukončení rozhovorov o brexite.

Pripravená vymeniť ministrov

„Nikdy nebolo mojím štýlom vyhýbať sa výzvam a teraz s tým nezačnem,“ citoval Sunday Times odpoveď Mayovej týkajúcu sa Johnsona, ktorý je obviňovaný z toho, že sa tvári ako lojálny, ale pritom hlása svoju vlastnú víziu spôsobu vykonania brexitu.

Naznačila tak, že je pripravená priviesť do kabinetu nových ministrov a zbaviť sa tých, ktorí jej spôsobili problémy.

Prejavom vyvolala posmech

Kritici v Konzervatívnej strane Mayovej vyčítajú nevydarené júnové parlamentné voľby, v ktorých toryovci prišli o parlamentnú väčšinu. Poukazujú tiež na nejednotnosť jej kabinetu a teraz jej vyčítajú aj nevydarený stredajší prejav na straníckej konferencii, ktorý vyvolal posmech.

Bývalý predseda Konzervatívnej strany Grant Shapps v piatok povedal, že získal podporu 30 zákonodarcov, ktorí chcú Mayovú dostať z vedenia strany. K tomu, aby sa hlasovalo o dôvere vodcovi strany, je ale nutná podpora najmenej 48 z 316 konzer­vatívnych členov zákonodarného zbo­ru.

V závetrí čaká Corbyn

Sunday Times napísal, že o potrebe vymeniť Mayovú hovorili aj traja jej ministri, konkrétne mená ale neuviedol. „Teraz je otázkou ‚kedy‘,“ povedal jeden z nich denníku. „Cítim, že to skončí do Vianoc,“ dodal.

Podľa štvrtého ministra je potrebný „riadny prechod“ k novému vodcovi. Avšak je presvedčený o tom, že nie je pravdepodobné, že Mayová vo funkcii zotrvá do budúcich volieb.

Bývalý konzervatívny premiér John Major ale v denníku Mail on Sunday označil kritikov Mayovej za egocentrikov. Upozornil pritom, že nelojálni konzervatívni poslanci by mali s podkopávaním Mayovej prestať, inak uľahčí cestu do Downing Street (sídla britského premiéra) predsedovi Labouristickej strany Jeremymu Corbynovi.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #britská vláda #Konzervatívna strana #konzervatívci #Theresa Mayová