V Barcelone sa protestovalo proti nezávislosti Katalánska, Puigdemont ju zrejme vyhlási

Takmer milión ľudí vyšlo do ulíc katalánskej metropoly Barcelony, aby demonštrovalo za jednotu Španielska.

08.10.2017 14:14 , aktualizované: 20:59
debata (186)

Podľa organizátorov 930-tisíc až 950-tisíc ľudí – podľa polície 350-tisíc – dalo v uliciach najavo svoj nesúhlas s kampaňou súčasnej vlády Katalánska za odtrhnutie tejto autonómnej oblasti od zvyšku krajiny.

Ukážka sily stúpencov zachovania jednoty krajiny sa konala týždeň po španielskymi úradmi neuznanom referende, v ktorom sa 90 percent zúčastnených katalánskych voličov vyslovilo za nezávislosť regiónu. Účasť v hlasovaní dosiahla ale len 43 percent.

Tisíce ľudí vyšli do ulíc katalánskej metropoly... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
barcelona, katalansko, spanielsko Tisíce ľudí vyšli do ulíc katalánskej metropoly Barcelony, aby demonštrovali za jednotu Španielska.

Dnešná demonštrácia podľa agentúry Reuters ukázala, ako je Katalánsko rozdelené.

Nad hlavami manifestujúcich, ktorí sa zhromaždili na jednom z námestí v centre mesta, viali španielske i katalánske vlajky. „Nenechajte sa oklamať, Katalánsko je Španielsko,“ ozývalo sa z davu skandovanie, ale aj ďalšie podobné heslá vrátane výziev zavrieť predsedu regionálnej vlády a vodcu separatistov Carlesa Puigdemonta do väzenia.

Puigdemont naznačil, že počíta s vyhlásením nezávislosti

Katalánsko uplatní zákon o referende, ktorý nabáda k vyhláseniu nezávislosti regiónu, ak sa pre tento krok v ľudovom hlasovaní vyslovila väčšina, uviedol podľa agentúry Reuters katalánsky premiér Carles Puigdemont v televíznom programe, ktorý sa má vysielať ešte dnes.

„S vyhlásením nezávislosti – a my nehovoríme ‚jednostranné‘ vyhlásenie nezávislosti – sa počíta v zákone o referende, pokiaľ ide o uplatnenie jeho výsledkov. Uplatníme to, čo hovorí zákon,“ povedal Puigdemont v relácii katalánskej stanice TV3, ktorého výňatky sa v predstihu objavili na internete.

Podľa katalánskeho zákona by mal parlament vyhlásiť nezávislosť regiónu počas 48 hodín od ohlásenia kladného výsledku plebiscitu. Regionálny parlament sa má zísť v utorok večer, aby si vypočul Puigdemonta.

Prehovoril aj Llosa, nositeľ Nobelovej ceny

Demonštráciu do správneho centra Katalánska zvolala Katalánska občianska spoločnosť (SCC) pod heslom „Dosť! Vráťme sa k zdravému rozumu“.

Akcia, ktorá pokračovala pochodom hlavnými ulicami centra Barcelony, vyvrcholila zhromaždením, na ktorom prehovorili okrem iného spisovateľ Mario Vargas Llosa a bývalý predseda Európskeho parlamentu Katalánec Josep Borrell.

„Španielska demokracia pretrvá a žiadne sprisahanie stúpencov nezávislosti (Katalánska) ju nezničí,“ povedal v emotívnom prejave pred státisícmi ľuďmi nositeľ Nobelovej ceny za literatúru Mario Vargas Llosa, ktorý má okrem peruánskeho aj španielskej občianstvo. Barcelonu označil za „španielske hlavné mesto kultúry“, otvorené svetu.

Live prenos z Barcelony.

„Cítime sa byť oboje: Katalánci aj Španieli,“ povedala sedemdesiatdvaročná Araceli Ponzeová.

„Čelíme desivému nepoznanému. Uvidíme, čo sa stane, ale musíme rozprávať veľmi hlasno, aby sa vedelo, čo chceme,“ vysvetlila Reuters, prečo prišla na demonštráciu.

V sobotu sa v Madride konala veľká demonštrácia za zachovanie jednoty Španielska.

Súbežne s tým účastníci manifestácie v Barcelone volali po dialógu medzi oboma stranami, ktorý by pomohol ukončiť najhoršiu politickú krízu v krajine v posledných desaťročiach. V podobnom duchu sa niesli akcie v piatich desiatkach miest po celej krajine.

186 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #barcelona #Katalánsko #demonštrácia #nezávislosť Katalánska