Merkelová už stavila na Jamajku

Čierna, žltá, zelená. Tri farby, z ktorých sa chystá nemecká kancelárka Angela Merkelová namiešať vládnu koalíciu.

08.10.2017 20:00
debata (8)

V parlamentných voľbách pred dvoma týždňami jej kresťanskí demokrati stratili. Vo veľkej koalícii s SPD už Merkelová pokračovať nemôže. Sociálni demokrati to po debakli, ktorý utrpeli vo voľbách, odmietli. Nemecká politička sa preto musí spojiť s liberálmi (FDP) a so Zelenými, keď si chce po štvrtý raz poistiť kancelárske kreslo.

V prípade, že sa Merkelová s partnermi dohodne, bude to prvý raz v dejinách, čo by takéto zoskupenie vládlo Nemecku na federálnej úrovni. Podľa farieb strán sa takejto koalícii hovorí Jamajka. Čierna predstavuje kresťanských demokratov, žltá liberálov a Zelení sú zelení. Rovnakú kombináciu má aj jamajská vlajka.

Musíme brať do úvahy dianie okolo skladania jamajskej koalície v Nemecku, ale aj to, o čom hovoril francúzsky prezident Emmanuel Macron v prejave na Sorbonskej univerzite.
Julian Göpffarth z Európskeho inštitútu na London School of Economy

"Je jasné, že sociálni demokrati nie sú v dohľadnej budúcnosti schopní byť vo vláde na národnej úrovni, takže odporúčam, aby sme už nestrácali čas tým, že o tom budeme premýšľať,“ citovala agentúra Reuters zo sobotného vystúpenia Merkelovej pred mládežníckou organizáciou CDU v Drážďanoch.

Kancelárka však bude mať neľahkú úlohu. Dokopy má poskladať takmer všetky časti nemeckého politického spektra. Od konzervatívne zameranej sesterskej CSU v Bavorsku cez podnikateľsky orientovaných liberálov až po ľavicovo-ekologických Zelených. A nie je vylúčené, že najväčší problém bude musieť riešiť vo vlastnej kuchyni.

Angela Merkelová sa musí spojiť s liberálmi a... Foto: SITA/AP, Boris Roessler
merkelová Angela Merkelová sa musí spojiť s liberálmi a so Zelenými, keď si chce poistiť kancelárske kreslo.

V nedeľu sa CDU a CSU stretli na rokovaniach o budúcej podobe vlády. Pred schôdzkou tvrdil minister vnútra Thomas de Maizière, že dohoda sa medzi sesterskými kresťanskodemo­kratickými stranami nájde rýchlo. Konzervatívni Bavori pod vedením Horsta Seehofera sú však pod veľkým tlakom. Podporu ľudí im preberá krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD). A už na budúci rok sa konajú v Bavorsku regionálne voľby. Seehofer potrebuje zabodovať.

"Musíme tvrdo bojovať s AfD a získať od nej voličov,“ uvádza sa v povolebnom dokumente CSU. Podľa nemeckej televízie ARD ho so súhlasom Seehofera vytvoril zástupca generálneho tajomníka strany Markus Blume. Správa tvrdí, že s migráciou sa nedá pokračovať tak, ako doteraz, čo je jasná kritika Merkelovej. CSU dlhodobo požaduje limit na maximálny počet utečencov, ktorých krajina môže ročne prijať. Je to v rozpore s nemeckou ústavou, medzinárodným právom, ale väčšina obyvateľov návrh podporuje.

Merkelová bude musieť asi najviac hľadať kompromisy medzi CSU a Zelenými, ktorí sú otvorení migrácii a chcú pokračovať v ekologických iniciatívach, ktoré tiež nie vždy voňajú konzervatívcom, ale ani liberálom. Už tento týždeň by kancelárka mala absolvovať rokovania so všetkými možnými koaličnými partnermi.

Skladanie nemeckej vlády má, samozrejme, aj širší zahraničnopolitický rozmer. "Musíme brať do úvahy dianie okolo skladania jamajskej koalície v Nemecku, ale aj to, o čom hovoril francúzsky prezident Emmanuel Macron v prejave na Sorbonskej univerzite,“ reagoval pre Pravdu Julian Göpffarth z Európskeho inštitútu na London School of Economy.

"Načrtol odvážnu víziu ďalšej európskej integrácie, ktorá sa do istej miery týka oblasti, ktoré predstavujú základ pre národnú suverenitu členských krajín Európskej únie. Stretlo sa to už aj s kritikou zo strany CDU/CSU a FDP. Vo volebnom manifeste mali kresťanskí demokrati Európu charakterizovanú s dôrazom na väčšiu spoluprácu v oblasti bezpečnosti a medzivládnych vzťahov,“ pripomenul Göpffarth.

Je teda dosť pravdepodobné, že skladanie nemeckej koalície, ale aj jej následná vláda, bude skôr brzdiť niektoré veľké integračné iniciatívy. Tie síce asi nájdu podporu u Zelených, ale po vstupe AfD do parlamentu takmer všetky strany hovoria viac o suverenite a nemeckej vlasti. Macronove návrhy ako sú spoločný rozpočet a minister financií pre eurozónu len ťažko v tejto chvíli nájdu jednoznačnú podporu v Berlíne. "Ministra financií budeme mať len vtedy, ak to bude nevyhnutné,“ vyhlásila Merkelová.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #nemecká vláda #koaličné rokovania