CDU a CSU vyriešili spor o utečencoch, Zelení na dohodu hľadia skepticky

Nemecké vládne strany CDU a CSU sa podľa agentúry DPA na niekoľkohodinovom rokovaní v Berlíne dohodli na stanovení hornej hranice pre prijímanie utečencov na 200-tisíc ročne.

08.10.2017 21:18 , aktualizované: 09.10.2017 09:36
debata (25)

Ak sa informácie DPA potvrdia, bude to znamenať ukončenie dlhodobého sporu medzi Kresťanskodemo­kratickou úniou (CDU) kancelárky Angely Merkelovej a sesterskou Kresťanskosociálnou úniou (CSU) bavorského premiéra Horsta Seehofera.

Otázkou zostáva, ako na dohodu budú reagovať možní koaliční partneri Zelení a slobodní demokratmi (FDP), ktorí stanovenie hranice zatiaľ odmietali.

Merkelová: Nechcem ju. Zaručene

Obmedzenie počtu prijímaných utečencov na 200-tisíc ročne dlhodobo požadovala CSU, ktorá sa dokonca nechala počuť, že bez takejto hranice nevstúpi do novej vlády.

Naopak Merkelová bola jasne proti a ešte v predvolebnej kampani nedlho pred septembrovými parlamentnými voľbami povedala: „Môj postoj k hornej hranici je známy. Nechcem ju. Zaručene. Nepovažujem ju ani za realizovateľnú.“

Politický azyl je v ústave

Ddohoda je podľa pozorovateľov kompromisom, ktorý má obom politikom – ktorí sú kvôli zlému volebnému výsledku pod tlakom – pomôcť zachovať si tvár. Na jednej strane síce stanovuje limit pre príjem utečencov a žiadateľov o azyl, na druhej strane ale nepočíta s tým, že by Nemecko žiadateľa o azyl odmietalo na hraniciach. Dohoda tiež nepoužíva výraz „horná hranica“.

Akým spôsobom by spolková republika postupovala v prípade, že by v jednom roku na jej hraniciach o azyl požiadalo viac ako 200 000 ľudí, zatiaľ nie je úplne jasné. Právo na azyl pre politicky prenasledovaných je – ako Merkelová sama opakovane zdôrazňovala – súčasťou nemeckej ústavy a nedá sa podľa odborníkov obmedziť limitom.

Na prisťahovalcov, ktorí do Nemecka idú za prácou alebo z ďalších krajín Európskej únie, sa dohodnutý kompromis nevzťahuje.

Základný predpoklad pre vznik vlády

Obe strany sa podľa DPA dohodli tiež na tom, že budú chcieť tému migrácie v budúcnosti riešiť celoeurópsky. Zhoda vraj panuje aj na základných obrysoch zákona, ktorá má umožniť jednoduchšie prijímanie pracovných síl z krajín mimo EÚ.

Kompromis medzi CDU a CSU v otázke migrácie, ale aj ďalších oblastiach, o ktorých zástupcovia oboch strán ďalej rokujú, je základným predpokladom, aby mohli začať rokovania o novej vládnej koalícii.

Výsledky septembrových volieb a rozhodnutie dosiaľ koaličných sociálnych demokratov (SPD) odísť do opozície, pritom nedávajú inú možnosť, než vznik vlády CDU/CSU, FDP a Zelených.

Zelení dohodu kritizujú

Zelení hľadia na dohodu konzervatívnej únie CDU / CSU o migrácii veľmi skepticky. „Z dohody srší duch formálneho kompromisu, o ktorom obaja vedia, že nemusí vydržať dlhšie, než do prvého rozhovoru s FDP a Zelenými,“ povedala volebná líderka Zelených zo septembrových volieb Katrin Göringová-Eckardtová. Nedeľné rokovanie CDU a CSU podľa nej ukázalo, že jednota oboch strán pred voľbami bola iba inscenáciou.

„To je zhoda medzi CDU a CSU, a ani zďaleka nie výsledok sondovacích rozhovorov o budúcej koalícii,“ poznamenala zase predsedníčka Zelených Simone Peterová. Číslo 200000, s ktorým počítajú CDU a CSU, sa podľa nej rovná hornej hranici pre prijímanie utečencov, aj keď ju tak ich dohoda priamo nepomenúva.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #CDU #Angela Merkelová #utečenci #CSU #CDU/CSU