Ťahá Poľsko do druhej ligy. Alebo až mimo EÚ?

Oficiálne síce neriadi vládu, má však na ňu zásadný vplyv. Politika Jaroslawa Kaczyńského takpovediac vedie Poľsko do druhej ligy v Európskej únii.

09.10.2017 08:54
Kaczyński Foto: ,
Jaroslaw Kaczyński je líder poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť. Zaraďuje sa medzi politických euroskeptikov.
debata (51)

Šéf vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) patrí medzi lídrov najviac rozhádaných s Bruselom, v ktorom on vidí ohrozovanie národných záujmov.

Hovorí sa dokonca, že Kaczyński by najradšej poslal Varšavu preč z rodiny európskych štátov. Pod taktovkou 68-ročného predsedu PiS sa Poľsko ocitá inde, ako sa nachádzalo do roku 2014. "Počas liberálnej vlády niekdajšieho premiéra Donalda Tuska bola Varšava považovaná za vzor medzi novými východoeurópskymi členmi únie. Lenže Kaczyński, ktorý uvažuje v nacionalistických rozmeroch, jasne vidí EÚ skôr ako zdroj peňazí než spoločenstvo solidarity, do ktorého musí prispieť aj jeho krajina,“ napísal týždenník Spiegel. Doplnil, že donedávna výrazne proeurópsky štát sa teraz môže hýbať k odchodu z EÚ.

Myšlienkovo dosť obmedzený. Vraj

Mimochodom, o Kaczyńskom sa povráva, že je myšlienkovo dosť obmedzený, čo podporuje napríklad detail, že všetky informačné podklady má iba v poľštine. "Je takmer v permanentnej vojne s EÚ, vyzýva na návrat právomocí z Bruselu,“ poznamenala agentúra Bloomberg. "Kaczyński je náladový, paranoidný,“ dodal jej šéfredaktor John Micklethwait, ktorý pripomenul, že vytrvalo a bez dôkazov obviňuje politických nepriateľov, že zosnovali leteckú katastrofu, pri ktorej zahynulo jeho dvojča Lech, niekdajší prezident. Spiegel prízvukuje, že predák PiS verí konšpiračným teóriám: "Je presvedčený, že vraždu jeho brata zosnovalo Rusko a schválila ju poľská liberálna vláda, ktorá vtedy bola pri moci.“ Aktuálne hlavným sporom medzi Varšavou a Bruselom je kontroverzná poľská reforma súdnictva. Dá sa povedať, že ide o zásah do nezávislosti justície, aký ani Slovensko nezažilo v období najtvrdšieho mečiarizmu. Strojcom zmien je Kaczyński. Európska komisia hrozí Poľsku postihom, ak nenastane náprava. Pred pár dňami sa líder PiS stretol s prezidentom Andrzejom Dudom, ktorý uplatnil právo veta. Z ich debaty za zatvorenými dverami vysvitlo, že možno sa črtá kompromis, ale je predčasné špekulovať, či to Európska komisia bude považovať za zodpovedajúce princípom právneho štátu. Konanie proti Poľsku by teoreticky mohlo dospieť až do štádia, keď by sa rozhodovalo o odobratí hlasovacích práv v EÚ.

Poľsko patrí do EÚ, myslia si Poliaci

Tŕňom v oku Bruselu je aj až hystériou podfarbené odmietanie utečencov, čo vyplýva z názorov Kaczyńského. "PiS rozdelilo Poľsko na dva tábory – na tých, čo chcú pomôcť obetiam vojny, a na tých, čo kričia Poľsko pre Poliakov,“ povedala denníku New York Times učiteľka na dôchodku Malgorzata Samplawská.

Väčšina obyvateľov Poľska je stále presvedčená, že ich miesto je v EÚ. Zmýšľanie Kaczyńského a jeho politika však vypovedajú o opaku. "Nechápe princíp únie,“ podotkol pre Spiegel bývalý člen PiS, ktorý nechcel byť menovaný. Podľa neho Kaczyński vníma EÚ ako súťaž medzi členskými štátmi: "Preto nevidí úniu ako projekt mieru a prosperity. V jeho očiach je to v prvom rade nástroj nemeckej moci.“ Aj preto je práve Merkelová jednou z tých lídrov v krajinách EÚ, ktorých má Kaczyński najviac v zuboch. Nedávno vzniesol požiadavku voči Nemecku, z ktorej cítiť, akoby robil všetko, aby zhoršoval dvojstranné medzištátne vzťahy. Chce, aby Berlín zaplatil Varšave stovky miliárd eur ako reparácie kvôli druhej svetovej vojne. Táto otázka je pritom vecou minulosti, pretože sa uzavrela dohodou z roku 1953. Merkelová jednoznačne reagovala, že Kaczyńského očakávania sú bezpredmetné.

Nad žiadosťou lídra PiS krútil hlavou aj Piotr Buras, šéf varšavskej pobočky Európskej rady pre zahraničné vzťahy: "Táto politika je nielen primitívna a nerozumná, ale aj hlboko nemorálna. Vinenie a trestanie druhej a tretej generácie Nemcov za zločiny spáchané pred 70 rokmi ohrozuje to, čo by malo byť naším hlavným cieľom – mier a zmierenie medzi národmi,“ zdôraznil podľa časopisu New Statesman.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Jaroslaw Kaczynski