Sarajevský súd oslobodil od viny moslimského veliteľa Srebrenice

Súd v Sarajeve oslobodil od obžaloby z vojnových zločinov bývalého veliteľa bosnianskej, prevažne moslimskej, armády v Srebrenici Nasera Oriča. Päťdesiatročného Oriča v tomto súdnom konaní konkrétne obžalovali z účasti na zabití troch srbských zajatcov v roku 1992.

09.10.2017 12:27
Naser Orič Foto: ,
Na Archívnej snímke z roku 2008 Naser Orič opúšťa budovu Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu ICTY po tom, ako ho prepustili.
debata (4)

Proces sledovali s veľkou pozornosťou najmä Bosňania (predtým Moslimovia) a Srbi. Pre Bosňanov je Orič hrdinským obrancom srebrenickej enklávy na východe Bosny počas vojny v rokoch 1992 až 1995. Srbi ho obviňujú zo zodpovednosti aj účasti na zabíjaní Srbov v dedinách v okolí Srebrenice.

Orič zo Srebrenice utiekol vďaka vrtuľníku, ktorý pre neho poslali krátko pred tým, než sa mesta v júli 1995 zmocnila bosnianskosrbská armáda. Po ovládnutí Srebrenice, ktorá mala byť bezpečnou zónou OSN, nasledoval najhorší masaker od druhej svetovej vojny, počas ktorého zavraždili na 8000 moslimských mužov, vrátane starcov a chlapcov.

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) už Oriča súdil a v roku 2006 ho potrestal dvoma rokmi väzenia za nepriamy podiel na zavraždení a mučení zajatých Srbov v rokoch 1992 a 1993. O dva roky neskôr ho v odvolacom konaní k nevôli Srbska všetkých obvinení oslobodil, pričom spomenul zločiny v období od septembra 1992 do marca 1993.

Srbsko na Oriča vydalo v roku 2014 zatykač pre podozrenie z iných zločinov, ktoré neboli predmetom procesu pred ICTY. Išlo o vraždy deviatich srbských civilistov spáchané v dedinách Zalazje, Lolići a Kunjerac u Srebrenice už v júni 1992.

Oriča zadržali v roku 2015

Švajčiarsko na základe srbského zatykača Oriča zadržalo v polovici roka 2015. Žiadosť o jeho vydanie na trestné stíhanie ale okrem Srbska podala aj Bosna, ktorá nakoniec právnu bitku o vydanie vyhrala. V procese v Sarajeve bol teraz Orič obžalovaný spolu s bývalým spolubojovníkom Sabahudinom Muhičom z účasti na atentáte na troch srbských zajatcov.

Orič, ktorý mal za vojny na starosti obranu Srebrenice, Srbsko viní zo zodpovednosti za výpady moslimských oddielov do viac ako päťdesiatky srbských obcí v okolí Srebrenice a Bratunace, pri ktorých vraj brutálne zavraždili desiatky tamojších Srbov. Združenie vojnových obetí tvrdí, že počas vojny v tejto oblasti zabili 2428 srbských civilistov a vojakov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vojnové zločiny #Srebrenica