V Taliansku zatkli brata Tunisana, ktorý dobodal ženy v Marseille

Polícia na severe Talianska v nedeľu zatkla brata Tunisana, ktorý pred ôsmimi dňami dobodal dve ženy v juhofrancúzskom meste Marseille.

09.10.2017 13:55
debata

Anis Hanaší je podozrivý zo spoluúčasti na útoku a z členstva v teroristickej skupine. Podľa talianskych úradov svojho brata zrejme radikalizoval.

Anis Hanaší (na snímke, ktorú poskytla... Foto: Reuters, HO
Anis Hanaší Anis Hanaší (na snímke, ktorú poskytla talianska polícia) je bratom Ahmada Hanašího, útočníka z Marseille, ktorý dobodal dve mladé ženy.

Vyšetrovatelia na tlačovej konferencii uviedli, že zatiaľ nemajú poznatky o tom, že by Anis Hanší v Taliansku plánoval teroristický útok.

Dvadsaťpäťročný muž podľa zdrojov talianskej tlačovej agentúry ANSA v minulosti bojoval po boku islamských radikálov v Sýrii. Zadržali ho v nedeľu večer v meste Ferrara na základe medzinárodného zatykača vydaného Francúzskom.

Anis Hanší podľa vyšetrovateľov dorazil do Talianska na lodi s ďalšími tuniskými migrantmi v roku 2014. Talianske úrady ho poslali späť. Francúzske úrady Taliansko upozornili 3. októbra, že je pravdepodobne v krajine. O deň neskôr sa to potvrdilo, citovala vyšetrovateľa ANSA.

Dvadsaťdeväťročný Ahmad Hanaší dobodal na stanici v Marseille dve mladé ženy a údajne pri tom kričal „Allahu akbar“ (Boh je veľký). Vojaci ho potom na mieste zastrelili. Policajné zdroje uviedli, že útok bol zrejme teroristickým či­nom.

K zabitiu žien sa prihlásila radikálna organizácia Islamský štát (IS). Francúzske úrady však nenašli jasnú väzbu medzi ňou a páchateľom. O jeho spojení s akoukoľvek extrémistickou skupinou nevie ani tuniská vláda.

Ahmad Hanaší mal kriminálnu minulosť a podľa polície používal sedem rôznych totožností. Žil pôvodne v Taliansku, ale v roku 2014 odišiel po rozvode do Francúzska.

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #útok #marseille