Starostka Barcelony vyzvala Puigdemonta, aby nevyhlasoval samostatnosť

Katalánski separatisti usilujúci o rýchle vyhlásení samostatnosti v pondelok dostali ďalšie varovanie z Madridu, kde tvrdý postoj premiéra Mariana Rajoya podporili vodcovia ďalších parlamentných strán.

09.10.2017 15:03 , aktualizované: 22:09
Ada Colau Foto: ,
Starostka Barcelony Ada Colau.
debata (12)

Proti okamžitej katalánskej nezávislosti sa postavila vplyvná starostka Barcelony Ada Colauová, ktorá vyzvala na rokovania s centrálnou vládou. Región v obavách z negatívnych dopadov súčasnej neistej politickej situácie opúšťajú niektoré firmy, najnovšie okrem iného prevádzkovateľ siete diaľnic Abertis.

Predseda španielskych opozičných socialistov Pedro Sánchez v pondelok povedal, že ak Katalánsko v utorok jednostranne vyhlási nezávislosť, podporí premiéra Rajoya, ktorý Kataláncom pohrozil odobratím autonómie. Za predsedu vlády z radov ľudovcov sa postavil aj šéf druhej najsilnejšej pravicovej strany Ciudadanos Albert Rivera, ktorý chce autonómiu obmedziť okamžite. Zároveň vyzval katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta, aby odvolal svoju účasť na utorkovom zasadnutí katalánskeho parlamentu, ktoré by mohlo deklaráciu nezávislosti odporujúce španielskej ústave schváliť.

Stúpenci katalánskeho zotrvania v pozícii španielskeho regiónu získali v pondelok významnú spojenkyňu v osobe barcelonskej starostky Colauovej, podľa ktorej na základe referenda z 1. októbra nezávislosť vyhlásiť nedá. Colau v pondelok vyzvala katalánskeho regionálneho prezidenta Carlesa Puigdemonta, aby v utorok na zasadnutí regionálneho parlamentu nevyhlasoval samostatnosť Katalánska. Vyjadrenie starostky Barcelony, hlavného mesta Katalánska, je v tejto súvislosti kľúčové, keďže práve ona bola v tandeme s Puigdemontom doteraz považovaná za hlavnú tvár emancipačných snáh Kataláncov. V pondelok však vyhlásila, že na základe výsledkov októbrového referenda nezávislosť Katalánska nemôže byť vyhlásená.

Colau: Dialóg by bol najodvážnejším činom politikov

Colau sa v pondelok obrátila aj na centrálnu španielsku vládu, ktorú označila za „hlavného vinníka“ súčasnej vyhrotenej situácie. Tá je podľa nej „najvážnejšou inštitucionálnou krízou od obnovenia demokracie v Španielsku“­.Obľúbená politička vyzvala Puigdemonta a Rajoya k vecnému rokovania. „Žiadam Rajoya a Puigdemonta, aby neprijímali žiadne ďalšie rozhodnutia, ktoré by mohli podmínovať priestor na dialóg. To bude ten najodvážnejší čin,“ povedala Colauová, podľa ktorej by tiež Madrid mal ihneď ukončiť mimoriadne policajné nasadenie v Katalánsku.

Po veľkých bankách CaixaBank či Banco Sabadell či distribútora energiou Gas Natural sa v pondelok rozhodla odísť z Katalánska firma Abertis, ktorá buduje a prevádzkuje sieť platených ciest. Spoločnosť patriaca do indexu Ibex 35, ktorý zahŕňa 35 popredných podnikov obchodovaných na madridskej burze, odchádza z Barcelony do Madridu. Presun sídla z Katalánska v pondelok oznámila aj telekomunikačná spoločnosť Cellnex a realitná firma Colonial, ktoré sú tiež súčasťou indexu.

Rajoy nechce ustúpiť

Predseda španielskych opozičných socialistov Pedro Sánchez povedal, že ak Katalánsko v utorok jednostranne vyhlási nezávislosť, podporí premiéra Mariana Rajoya.

Najvyšší katalánsky súd medzitým požiadal španielsku políciu, aby pre možné vyhlásenie nezávislosti posilnila ochranu barcelonského sídla súdu, ktoré doteraz strážila katalánska polícia podliehajúce katalánskej vláde. Premiér Rajoy v nemeckej tlači uisťoval, že krajina zostane jednotná.

„Španielsko nebude rozdelené a národná jednota zostane zachovaná. Urobíme všetko, čo nám umožňujú zákony, aby sme to dosiahli,“ povedal Rajoy v rozhovore s denníkom Die Welt.

Podpredsedníčka španielskeho kabinetu Soraya Sáenzová de Santamaría dnes uviedla, že španielska vláda je pripravená konať, ak by katalánski separatisti nezávislosť v utorok večer počas zasadania regionálneho parlamentu skutočne vyhlásili. V rozhlasovej stanici COPE uviedla, že vláda prijme „rozhodnutie o nastolení poriadku a demokracie“.

Katalánska vláda vedená Carlesom Puigdemontom aj napriek súdnemu zákazu usporiadala 1. októbra referendum o nezávislosti, sprevádzané stretmi poriadkových síl a demonštrantov brániacich uzatvoreniu volebných miestností.

Paríž neuzná nezávislosť Katalánska

Ak Katalánsko vyhlási nezávislosť od Španielska, Francúzsko ju neuzná. Vyhlásila to v pondelok francúzska ministerka pre európske záležitosti Nathalie Loiseau. „Ak by malo prísť k vyhláseniu nezávislosti, a ak by toto vyhlásenie bolo jednostranné, neuznali by sme ho,“ povedala ministerka.

Kataláncov okrem toho varovala, že ak by sa odčlenili od Španielska, znamenalo by to pre nich podľa nej automaticky aj vystúpenie z Európskej únie.

Viac ako 90 percent hlasujúcich sa vyslovilo za nezávislosť, účasť dosiahla 43 percent, tvrdí regionálna vláda o výsledkoch hlasovania, ktoré nemohli byť overené, pretože chýbali nezávislé volebné komisie. Puigdemont nevylúčil možnosť vyhlásenia nezávislosti Katalánska, kým Madrid odmieta rokovania s katalánskou vládou za pomoci sprostredkovateľa. V nedeľu vyšli do ulíc Barcelony tisíce ľudí, aby demonštrovali za jednotu Španielska.

Ústredná vláda premiéra Rajoya, ktorá nechce so separatistami rokovať, kým nerešpektujú zákony, by v prípade vyhlásenia nezávislosti mohla pozastaviť autonómiu Katalánska.

Madrid má uznať katalánske referendum, súdia škótski nacionalisti

Škótska národná strana (SNP) v pondelok vyzvala španielske orgány, aby rešpektovali výsledok referenda v prospech nezávislosti Katalánska. Podľa agentúry AFP sa tak škótski nacionalisti vyjadrili v uznesení prijatom jednomyseľne na výročnom zjazde.

„Zjazd vyzýva španielsku vládu, aby rešpektovala masívne vyslovené ‚áno‘ v katalánskom referende (o nezávislosti) ako vyjadrenie demokratickej vôle katalánskeho obyvateľstva,“ citovala AFP z textu.

Podľa SNP by v spore medzi Madridom a katalánskou regionálnou vládou mali ako sprostredkovatelia zasiahnuť OSN, Európska únia a Rada Európy. Strana tiež odsúdila policajné násilie, ktoré sprevádzalo katalánske referendum.i

12 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum o nezávislosti #Katalánasko