Senátor: Trump sa správa ako televízna hviezda. Prezident mu vytkol málo guráže

Prudká roztržka medzi prezidentom Donaldom Trumpom a vplyvným senátorom Bobom Corkerom trápi amerických republikánov, verejne totiž potvrdila hlboké rozpory medzi Bielym domom a táborom republikánskych kongresmanov.

09.10.2017 15:54
debata (2)

Corker cez víkend Trumpa obvinil, že zavádza Spojené štáty „do tretej svetovej vojny“ a šíria chaos. Prezident si útok nenechal páčiť.

Senátor patrí v hornej parlamentnej komore k hlavným zahraničnopoli­tickým expertom, a pretože budúci rok svoj post v kongresových voľbách neobhajuje, nijako sa vo svojich vyjadreniach nesnaží mierniť. V nedeľu vyhlásil, že Trump sa správa ako hviezda televíznej šou a jeho politika musí znepokojiť každého, komu na osude národa záleží. Corker dodal, že jeho názory zdieľa takmer každý republikánsky poslanec.

Reakcia z Bieleho domu na seba nenechala dlho čakať. Prezident na twitteri Corkera obvinil, že je zodpovedný za „desivú“ jadrovú zmluvu s Iránom, ktorú chce Trump zrušiť. Corker vraj „nemá guráž“, aby v novembri 2018 znovu kandidoval do Senátu. Senátorovi vraj prekáža, že si ho prezident nevybral ako ministra zahraničných vecí.

„Je hanba, že sa Biely dom stal denným stacionárom pre seniorov. Dnešnú rannú smenu zjavne niekto premeškal,“ reagoval Corker na twitteri na Trumpove útoky.

Znepokojením z atmosféry v Bielom dome sa Corker netají dlhodobo. Nedávno vyhlásil, že prezidentovi poradcovia a ministri, najmä John Kelly, James Mattis a Rex Tillerson, „pomáhajú chrániť krajinu pred chaosom“. Trump podľa neho dokazuje, že „neporozumel charakteru tohto národa“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump