Irán varuje USA pred zmenou politiky, reagovať hodlá tvrdo

Irán pripraví Spojeným štátom tvrdú odvetu, ak Biely dom označí iránske revolučné gardy za teroristickú organizáciu. Oznámilo to v pondelok iránske ministerstvo zahraničia.

09.10.2017 16:32 , aktualizované: 22:39
trump, alabama, obamacare Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (7)

Americké médiá špekulujú o tom, že Trump čoskoro odvolá podporu jadrovej dohody, ktorú v roku 2015 podpísal Irán so šiestimi svetovými mocnosťami vrátane USA a ktorá má Teheráne znemožniť rozvíjať vojenský jadrový program. Zároveň sa očakáva, že americký prezident zavedie tvrdšiu politiku voči Teheránu a označí iránske najmocnejšie bezpečnostné zložky – revolučné gardy – za teroristickú organizáciu, píše agentúra Reuters.

„Veríme, že Spojené štáty neurobia túto strategickú chybu,“ uviedol hovorca iránskeho ministerstva zahraničia. „Ak ju urobia, iránska reakcia bude tvrdá, rozhodná a zdrvujúca. Spojené štáty by mali niesť všetky následky,“ dodal.

Zatiaľ sa na americkej listine teroristov ocitajú iba niektoré osoby s väzbami na iránske revolučné gardy, ale nie táto vojenská organizácia ako celok. Gardy pôsobia mimo iránsku armádu, majú vlastné pozemné, vzdušné i námorné jednotky a sú považované za vplyvnú štruktúru iránskej spoločnosti.

Muhammad Alí Jafar: Americkú armádu budeme považovať za niečo ako Islamský štát

„Ak je pravda, že americká vláda je tak hlúpa a chce označiť revolučné gardy za teroristickú organizáciu, tak budú revolučné gardy považovať americkú armádu za niečo ako Islamský štát (IS) s celosvetovým pôsobením,“ vyhlásil v nedeľu veliteľ gárd Muhammad Alí Jafar. Zároveň varoval Američanov pred uvalením nových protiiránských sankcií s tým, že by takéto opatrenie ukončilo šancu na dialóg a prinútilo Spojené štáty presunúť svoje základne na Blízkom východe na miesta, kde budú mimo dosahu iránskych balistických rakiet, ktoré majú dolet 2000 kilometrov.

V prípade, že by sa Spojené štáty rozhodli na iránske gardy uvaliť sankcie, mohlo by to podľa Reuters mať zásadný vplyv na boje v Iraku a Sýrii, kde Washington aj Teherán podporujú strany, ktoré bojujú proti IS. Obavy, že situácia v regióne sa zhorší, ak USA označí revolučné gardy za teroristickú organizáciu, v pondelok zazneli aj z Paríža.

Berlín podobne zdôraznil, že nestojí o narušenie medzinárodnej jadrovej dohody, na ktoré sa svetové mocnosti dohodli s Iránom a ktorú Trump označuje za zahanbujúcu zásterku pre rozvoj iránskeho jadrového programu.

O vzťahu Spojených štátov k zmluve rozhoduje americký prezident každých 90 dní, kedy Kongres informuje o tom, či Teherán dohodu dodržiava a či nie je v rozpore so záujmami USA. De facto tak predlžuje jej platnosť, čo už sa stalo v apríli a v júli. Ďalšie vyjadrenia sa očakáva v nadchádzajú­cich dňoch.

Gabriel: Nemecko nestojí o narušenie jadrovej dohody s Iránom

Nemecko nestojí o narušenie medzinárodnej jadrovej dohody, na ktorej sa svetové mocnosti dohodli s Iránom. V reakcii na očakávané vyjadrenia amerického prezidenta Donalda Trumpa k rokovaniu s Teheránom to v pondelok novinárom povedal nemecký minister zahraničia Sigmar Gabriel.

Trump pred týždňom obvinil Irán, že nedodržiava podstatu jadrovej dohody, a vyhlásil, že veľmi skoro zoznámi verejnosť so svojím rozhodnutím ohľadom zmluvy.

„Nechceme, aby dohoda utrpela,“ povedal podľa agentúry Reuters Gabriel s tým, že Nemecko tomu chce predísť. Preto je pripravené zvýšiť diplomatický tlak na Teherán.

Gabriel tiež uviedol, že akékoľvek spochybnenie zmluvy s Iránom sa odrazí aj v prípadnom vyjednávaní so Severnou Kóreou o jej jadrový a balistický program. „Je veľmi nepravdepodobné, že severokórejský diktátorský režim by súhlasil s nejakou medzinárodnou dohodou o vzdaní sa jadrového zbrojenia, keď jediná dohoda na svete, ktorá takéto zrieknutie sa umožňuje, je teraz spochybňovaná,“ ​​povedal šéf nemeckej diplomacie.

Jadrovú zmluvu s Iránom uzavrelo v roku 2015 šesť svetových veľmocí vrátane Spojených štátov, ktoré vtedy viedol Trumpov predchodca Barack Obama. Trump ale dohodu označuje za jednu z najhorších, na ktoré USA pristúpili. Je vraj jednostranná a hanebná a ide o obyčajnú zásterku pre rozvoj iránskeho jadrového programu.

Ostatné signatárske štáty amerického prezidenta pred odstúpením od zmluvy varujú. Stúpenci dohody tvrdia, že medzinárodný dohľad zabezpečí, aby Irán nevyrábal jadrovú bombu. Teherán hrozí, že ak Biely dom od dohody odstúpi, Irán zmluvu tiež prestane rešpektovať.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #USA #Irán #Sigmar Gabriel #Donald Trump #jadrová dohoda