Cenu Václava Havla získal turecký právnik Murat Arslan

Tohtoročným laureátom Ceny Václava Havla za ľudské práva je turecký právnik Murat Arslan.

09.10.2017 16:46 , aktualizované: 17:07
debata (16)

Oznámil to predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy Roger Gale. Štyridsaťtriročný Arslan je teraz vo väzbe a ocenenie mu zhromaždenie zahŕňajúce zástupcov parlamentov 47 členských štátov Rady Európy udelilo v neprítomnosti.

Víťaz vzišiel z užšieho výberu trojice nominovaných, medzi ktorými boli okrem Arslan tiež Maďarský Helsinský výbor a rakúsky jezuita Georg Sporschill, ktorý sa venuje sociálnym projektom. Finálovú trojicu zverejnila koncom augusta pražská Knižnica Václava Havla.

Arslana považujú organizátori ceny za významného obhajcu ľudských práv, najmä práva na slobodu a bezpečnosť a na spravodlivý proces. Pred rokom ho zatkli pre údajné väzby na hnutie duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara viní zo zosnovania minuloročného nevydareného pokusu o prevrat.

Ocenenie slávnostne udelili v prvý deň päťdňového zasadnutia Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. Slávnostného vyhlásenia v Štrasburgu sa zúčastnili aj zástupcovia Knižnice Václava Havla.

Murat Arslan

  • Arslana považujú organizátori ceny za významného obhajcu ľudských práv, najmä práva na slobodu a bezpečnosť, ktoré sú vyjadrené v článku 5 a 6 Európskeho dohovoru o ľudských právach a práva na spravodlivý proces.
  • Bojoval za nezávislú justíciu, vládu zákona a spravodlivé rozdelenie moci. Stal sa výrazným kritikom tureckého ministerstva spravodlivosti.
  • V roku 2016 ho zatkli pre údajné väzby na hnutie duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara viní zo zosnovania minulého nevydareného pokusu o prevrat.
  • V rokoch 2001 až 2006 sa venoval problematike auditu. V roku 2006 ho vymenovali sudcom spravodajcom u tureckého Ústavného súdu.
  • Podieľal sa na vzniku nezávislého Združenia sudcov a prokurátorov (YARSAV), v rokoch 2011 až 2016 pôsobil ako prezident tohto združenia.
  • Absolvoval právo na univerzite v Istanbule.
  • Narodil sa v roku 1974 v Ankare.
  • Je ženatý, má dve deti.

Na ceremónii premietli video pripomínajúce osobnosť Václava Havla a jeho návštevu Parlamentného zhromaždenia Rady Európy po zrútení komunistického režimu. Pripomenuli tiež doterajších držiteľov Ceny Václava Havla.

Cenu nesúcu meno prvého českého prezidenta a dotovanú 60000 eurami udeľuje Knižnica Václava Havla spoločne s Parlamentným zhromaždením Rady Európy a Nadáciou Charty 77. Vlani ju získala členka jezídskej komunity z Iraku Nadja Muradová, ktorá prežila masaker svojej rodiny a sexuálne zotročenie džihádistov z takzvaného Islamského štátu.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #Rada Európy