Merkelovej kompromis sa nepáči Zeleným

Trvalo desať hodín, kým dosiahli to, čo volajú kompromis. Nemeckí kresťanskí demokrati (CDU) kancelárky Angely Merkelovej sa dohodli so sesterskou CSU na stanovení limitu pre prijímanie utečencov na 200-tisíc ročne. Ich kompromis sa však už teraz nepozdáva Zeleným, s ktorými chcú konzervatívci vyjednávať o budúcej vláde. Ďalší potenciálny koaličný partner liberáli (FDP) ho zas považuje za dobrý základ pre rokovania. Koaličné rokovania sa začnú na budúci týždeň.

09.10.2017 18:36
Angela Merkelová, Horst Seehofer Foto:
Šéfka CDU, nemecká kancelárka Angela Merkelová a šéf CSU Horst Seehofer majú v migračnej otázke predbežnú dohodu.
debata (7)

Podľa volebnej líderky Zelených Katrin Göringovej-Eckardtovej je dohoda medzi CDU a CSU formálnym kompromisom. „Obaja vedia, že nemusí vydržať dlhšie ako do prvého rozhovoru s FDP a Zelenými,“ povedala Göringová-Eckardtová. Rokovanie medzi sesterskými konzervatívnymi stranami podľa nej ukázalo, že ich jednota pred voľbami bola len inscenáciou. „Je to zhoda medzi CDU a CSU, a ani zďaleka nie výsledok sondovacích rozhovorov k budúcej koalícii,“ poznamenala zas šéfka Zelených Simone Peterová.

Podpredsedníčka liberálov Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová si nateraz myslí, že dohoda CDU/CSU je dobrým základom pre ďalšie rokovania. Tiež však pripomenula, že právo na azyl pre politicky prenasledovaných musí zostať neobmedzené.

Dohoda Merkelovej a šéfa CSU, bavorského premiéra Horsta Seehofera je podľa pozorovateľov kompromis, ktorý má obom politikom pomôcť zachovať si tvár. Na jednej strane síce hovorí o stanovení limitu pre prijímanie utečencov a žiadateľov o azyl. Na druhej strane však neráta s tým, že by Nemecko odmietalo žiadateľov o azyl na hraniciach. Dohoda tiež nespomína výraz „horná hranica“. „Krátko povedané: Horná hranica je mŕtva, nech žije horná hranica,“ komentoval to denník Die Welt.

„Mám radosť z nájdeného kompromisu,“ povedala včera Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii so Seehoferom. „Aj my sme spokojní,“ povedal Seehofer.

V CSU dosiahli, čo dlho chceli

Obmedzenie počtu prijímaných utečencov na 200-tisíc ročne dlhodobo žiadala CSU, ktorá hrozila, že bez stanovenia hornej hranice nevstúpi do novej vlády. Naopak, Merkelová bola jednoznačne proti určovaniu limitov. Pripomína, že právo na azyl pre politicky prenasledovaných je súčasťou nemeckej ústavy. „Môžeme povedať, že sme našli klasický kompromis, obe strany si vyšli v ústrety,“ povedala včera Merkelová. CSU si v dohode presadila limit, CDU zas formuláciu, že Nemecko na hraniciach nebude odmietať žiadateľov o azyl.

Dohodnutý kompromis sa netýka prisťahovalcov, ktorí do Nemecka pôjdu za prácou alebo ľudí z ďalších štátov EÚ. Obe strany sa podľa DPA dohodli aj na tom, že tému migrácie budú riešiť na celoeurópskej úrovni. Zhodli sa údajne aj na základných bodoch zákona, ktorý má umožniť ľahšie prijímanie pracovníkov z krajín mimo EÚ.

Do počtu 200-tisíc sa majú rátať najmä prichádzajúci žiadatelia o azyl a utečenci. Naopak, odpočítať sa majú utečenci, ktorí Nemecko dobrovoľne opustia a deportovaní migranti. Dohoda CDU a CSU ráta aj s výnimkou v mimoriadnych prípadoch, keď by vláda a Spolkový snem mohli limit zvýšiť alebo naopak znížiť. Ako by to fungovalo v praxi, ak by do Nemecka opäť vyrazili státisíce utečencov, nie je podľa Die Welt jasné.

Kompromis medzi CDU a CSU v migračnej otázke, ale aj ďalších oblastiach, o ktorých budú zástupcovia oboch strán ešte rokovať, je základom na začatie rozhovorov o novej vládnej koalícii – CDU/CSU, liberálov a Zelených, ktorá podľa farieb strán (čierna, žltá a zelená) dostala prívlastok jamajská. Koaličné rokovania sa začnú na budúcu stredu stretnutím konzervatívcov s liberálmi a potom so Zelenými. O dva dni majú všetky tri strany rokovať po prvý raz spoločne.

Ak sa na koalícii dohodnú vedenia strán, rozhodovať o nej budú ešte jednotlivé stranícke zjazdy, prípadne všetci straníci. Nie je však vôbec vylúčené, že práve Zelení by v takom hlasovaním mohli odmietnuť akúkoľvek snahu stanovovať strop pre prijímanie utečencov.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #CDU #Angela Merkelová #CSU #FDP