Dočká sa katalánska dráma rozuzlenia?

Deväť dní po tom, čo Katalánci v Madridom neuznanom referende hlasovali o nezávislosti, by mal parlament v Barcelone rozhodnúť, čo s tým.

10.10.2017 09:30
debata (17)

Premiér najbohatšieho regiónu Španielska Carles Puigdemont dnes večer predstúpi pred regionálnych poslancov s napäto očakávaným prejavom. Či v ňom navrhne okamžité jednostranné vyhlásenie nezávislosti, alebo sa obmedzí na nejaké symbolické gesto, ktorým by sa v stiesnenej pozícii pokúsil získať čas, do včera večera stále nebolo jasné.

Puigdemont naznačil, že so samostatnosťou ráta. „S vyhlásením nezávislosti – a my nehovoríme o ,jednostrannom' vyhlásení nezávislosti – sa počíta v zákone o referende, pokiaľ ide o uplatnenie jeho výsledkov. Uplatníme to, čo určuje zákon,“ povedal katalánsky premiér pre stanicu TV3. V referende sa 90 percent hlasujúcich vyslovilo za nezávislosť. Na plebiscite, ktorý španielsky ústavný súd označil za nezákonný, sa však zúčastnilo len 43 percent registrovaných voličov.

„Tichá väčšina“ odporcov nezávislosti k urnám neprišla. V nedeľu sa však zmobilizovala a ulice Barcelony zaplavilo vyše pol milióna stúpencov zachovania jednotného Španielska. Táto ukážka sily protivníkov nezávislosti spolu s hrozbami Madridu a varovaniami prichádzajúcimi z Bruselu, Berlína i Paríža čiastočne otupili odhodlanie v časti tábora separatistov.

Členka vedenia Puigdemontovej strany Marta Pascalová napríklad britskej stanici BBC povedala, že sa dnes v parlamente plánuje len symbolické vyhlásenie, že väčšina Kataláncov samostatnosť podporuje.

Účastníčka nedeľňajšej polmiliónovej... Foto: Reuters, ENRIQUE CALVO
Španielsko, Katalánsko, žena, zástava Účastníčka nedeľňajšej polmiliónovej demonštrácie v Barcelone máva španielskou vlajkou.

Španielsky premiér Mariano Rajoy včera zopakoval, že nedopustí odtrhnutie Katalánska. „Španielsko nebude rozdelené a národná jednota zostane zachovaná. Vykonáme všetko, čo nám umožňujú zákony, aby sme to dosiahli,“ povedal pre denník Die Welt.

Rajoyova vicepremiérka Soraya Saénzová de Santamaría ubezpečila, že španielska vláda okamžite zasiahne, ak by katalánski separatisti dnes večer na zasadaní regionálneho parlamentu nezávislosť skutočne vyhlásili. „Prijmeme opatrenia k nastoleniu poriadku a demokracie,“ povedala pre rádio COPE a pripustila, že Katalánsko by mohlo dočasne prísť o svoj autonómny štatút a po rozpustení regionálneho parlamentu až do predčasných volieb prejsť pod priamu správu Madridu.

Rajoyova menšinová vláda sa včera pri presadzovaní tvrdého postoja k Barcelone dočkala podpory aj najsilnejšej opozičnej strany. Pedro Sánchez, predseda socialistov, ktorí doteraz v súvislosti s katalánskou krízou apelovali predovšetkým na dialóg medzi oboma stranami, včera vyhlásil, že ak Katalánsko jednostranne vyhlási nezávislosť, tak podporí odvetné opatrenia vlády na zaistenie jednoty krajiny. Albert Rivera, šéf Ciudadanos, druhej najsilnejšej pravicovej strany Španielska, dokonca na premiéra Rajoya naliehal, aby nečakal do utorka a okamžite obmedzil katalánsku autonómiu.

Najvyšší katalánsky súd medzitým požiadal španielsku políciu, aby pre možné vyhlásenie nezávislosti prevzala ochranu jeho barcelonského sídla od regionálnej polície podliehajúcej katalánskej vláde.

Kým v Puigdemontovej separatistickej koalícii Spoločne za áno (JXSí) včera nebol názor na vyhlásenie samostatnosti jednoznačný, krajne ľavicová Kandidátka ľudovej jednoty (CUP) včera pokračovala v tlaku na vládnu stranu, aby s deklaráciou nezávislosti neváhala. V opačnom prípade by to vraj mohlo ohroziť parlamentnú podporu zo strany CUP, vďaka ktorej JXSí v Katalánsku vládne.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Katalánasko #nezávislosť Katalánska