Do ruských obchodov sa vracia smrtiaca pena do kúpeľa s metanolom

Smutne preslávený kozmetický prípravok, ktorého pitie vlani na Sibíri privodilo smrť viac než siedmich desiatok osôb, sa vracia na pulty ruských obchodov preto, že úrady zabudli predĺžiť jeho zákaz.

10.10.2017 09:27
Alkohol, vodka, krčma, tvrdý alkohol Foto:
Kozmetické výrobky nepodliehajú takému vysokému zdaneniu ako vodka a v Rusku ich často kvôli nízkej cene vyhľadávajú a konzumujú chudobnejší ľudia.
debata (48)

Prípravok do kúpeľa Bojaryšnik obsahoval metanol, hoci podľa nálepky malo ísť o lieh. Podobné výrobky nepodliehajú takému vysokému zdaneniu ako vodka a v Rusku ich často kvôli nízkej cene vyhľadávajú a konzumujú chudobnejší ľudia.

Zákaz predaja prostriedkov s obsahom viac ako 28 percent alkoholu zaviedli úrady vlani v decembri po tom, čo si konzumácia Bojaryšniku vyžiadala v Irkutsku a okolí 77 životov. Počas nasledujúceho štvrťroku klesol počet otráv náhradami liehovín v Rusku o štvrtinu a počet smrteľných prípadov dokonca skoro na polovicu.

„Zrušili zákaz predaja Bojaryšniku a podobného svinstva! Pri tejto logike vláda nabudúce povolí ľuďom prechádzať na červenú,“ kritizoval postup úradov starosta uralského Jekaterinburgu Jevgenij Rojzman, známy odporca drogových a ďalších závislostí.

Experti tvrdia, že pre hospodársku krízu chudobnejší Rusi nemajú peniaze na to, aby si mohli dovoliť kúpiť liehoviny v obchodoch, a tak stále častejšie volia pitie rôznych náhrad s obsahom liehu, vrátane prostriedkov na umývanie okien, nemrznúcich zmesí či dokonca brzdovej kvapaliny. Podľa odhadov týmto náhradám vo 145-milionovém Rusku pravidelne holduje na 15 miliónov ľudí a ich ročná spotreba sa vraj pohybuje rádovo až niekoľkých stoviek miliónov litrov.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #alkoholizmus