Erdoganova "nezávislosť" spôsobila vízovú vojnu s USA

Ankara recipročne reagovala na rozhodnutie Washingtonu pozastaviť vydávanie víz tureckým študentom, diplomatom, turistom, ako aj podnikateľom.

10.10.2017 10:30
debata (27)

Škandál odštartovalo zadržanie Metina Topuza, pracovníka generálneho konzulátu USA v Istanbule, ešte koncom septembra. Vzápätí ho 4. októbra zatkli a obvinili z pokusu o štátny prevrat v roku 2016.

Ankara ho obvinila zo špionáže, z úzkych kontaktov s bývalými policajtmi a prokurátormi, ktorí sa podieľali na organizovaní pokusu o zmenu režimu. Na ľudí, ktorí mali blízko k hnutiu duchovného Fethullaha Gülena, niekdajšieho spolupracovníka prezidenta Recepa Erdogana a dnes jeho úhlavného nepriateľa.

Ankara to skúšala „vysvetliť“

„Vyjadrujeme hlboké znepokojenie v súvislosti so zatknutím nášho pracovníka,“ obsahovala prvá reakcia konzulátu USA v Istanbule. Nepomohol ani pokus Ankary „vysvetliť“ svoje konanie tvrdením, že „Topuz nebol na oficiálnom zozname diplomatických pracovníkov, a teda nemal diplomatickú imunitu a navyše nie je občanom USA“.

O zhoršujúcich sa turecko-amerických vzťahoch, hlavne po zbližovaní Ankary s Moskvou, svedčí „otvorený“ sobotňajší telefonický rozhovor tureckého šéfa diplomacie Mevlüta Çavuşoglua s jeho rezortným kolegom Rexom Tillersonom. Podľa agentúry Anadolu „dialóg“ v pondelok pokračoval pozvaním si na koberec radcu veľvyslanectva USA v Ankare.

„Najnovší vývoj núti USA prehodnotiť záväzky tureckej vlády v oblasti garancie bezpečnosti našich pracovníkov v diplomatickej misii. Pozastavenie víz bude trvať do ukončenia procesu prehodnotenia,“ informovali Američania z istanbulského konzulátu. Výnimkou je vydávanie imigračných víz tureckým občanom.

Zbližovanie Ruska s Iránom

„Od nástupu prezidenta Erdogana uskutočňuje Turecko v rámci NATO vlastnú nezávislú vojensko-strategickú politiku. Ako dlho bude trvať, ako aj trpezlivosť Washingtonu ťažko predpovedať,“ pripomína pre agentúru FAN politológ Igor Morozov. Podľa neho Erdogan „prečítal“ plány západných krajín, a to je vraj dôvod zbližovania sa s Ruskom a Iránom.

„Spoločný jazyk nachádzame v otázke medzinárodného terorizmu, sme spojencami v boji proti Islamskému štátu v Sýrii, Erdogan súhlasí so zotrvaním Bašára Asada na čele Sýrie do najbližších volieb,“ pripomína politológ. Zároveň spomenul aj dohodu o možnom tureckom nákupe ruského systému protileteckej a protiraketovej obrany S-400 Triumf. Ankara však chce viac, ako iba nakúpiť spomínaný systém, ktorý nie je kompatibilný s podobnými zbraňami v rámci aliancie. Chce ho aj spoločne s Rusmi vyrábať. O tom, či Moskva poskytne aj technológiu systému, sa rozhoduje podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova na prebiehajúcich rokovaniach odborníkov oboch krajín.

„Oficiálne sme nedostali záporné stanovisko. Ak ruská strana nebude súhlasiť, tak sa dohodneme s inou krajinou,“ citujú agentúry ministra Çavuşoglua. Podľa Vladimira Kožina, poradcu prezidenta Putina, ide však „zatiaľ o nákup“ a Ankara už vyplatila aj zálohu.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #víza do USA