Prieskum: Väčšina Britov si želá, aby brexit viedla Mayová

Väčšina obyvateľov Británie si želá, aby ich krajinu počas procesu odchodu z Európskej únie viedla súčasná premiérka Theresa Mayová. Vyplýva to z prieskumu, ktorý zverejnil denník The Telegraph.

10.10.2017 10:37 , aktualizované: 16:43
debata (1)

Mayovú by chcelo na čele vlády vidieť 57 percent opýtaných. Anketu agentúra ORB pre britský denník vykonala krátko po nevydarenom prejave Mayovej na výročnej konferencii Konzervatívnej strany v Manchestri.

Reč, ktorú mnohí komentátori označovali za rozhodujúcu pre budúcnosť britskej premiérky, Mayovej príliš nevyšla. Poznamenala ju mimo iného jej hlasová indispozícia, ale aj komik, ktorý jej údajne v mene ministra zahraničia Borisa Johnsona odovzdal vytlačený formulár P45. Práve ten dostávajú ľudia v Británii pri prepustení z práce.

O šéfovi britskej diplomacie Johnsonovi, ktorý bol jedným z hlavných zástancov brexitu pred minuloročným júnovým referendom, sa dlhodobo špekuluje ako o možnom nástupcovi súčasnej predsedníčky vlády. Podľa mnohých sa snaží pozíciu premiérky systematicky podkopávať. Johnsona ale podľa prieskumu za politika, ktorý by lepšie viedol krajinu v búrlivých časoch brexitu, považuje podľa prieskumu len 20 percent opýtaných. Kreslo sa pod Mayovou začalo kývať už tento rok v júni po tom, čo jej konzervatívci stratili v predčasných voľbách absolútnu väčšinu v parlamente. Hlasovanie pritom vyvolala sama premiérka v snahe upevniť svoju pozíciu pred rokovaním o odchode Británie z Európskej únie.

Podľa hovorcu agentúry ORB Johnnyho Healda mohol paradoxne nevydarený príhovor z minulého týždňa Mayovej pomôcť získať podporu. „Žartíky, výzvy na odstúpenie, zlyhanie a škaredý kašeľ prinútili verejnosť postaviť sa na jej obranu,“ povedal.

Tusk: EÚ nepracuje s možnosťou nedohody o podmienkach brexitu

Európska únia neoperuje s možnosťou, že by Británia opustila európsky blok bez dohody o podmienkach rozchodu, povedal v utorok predseda Európskej rady Donald Tusk. Dodal, že dúfa v podstatný pokrok do decembra.

Kým Londýn chce čo najrýchlejšie vyrokovať s Bruselom dohodu o budúcich vzťahoch, vrátane asi dvojročného prechodného obdobia, únia nechce tieto rozhovory začať bez dohody o podmienkach rozluky. Británia opustí únii v marci 2019. Najproble­matickejšie body rokovania sa týkajú práv občanov, hranice so Severným Írskom a finančného vyrovnania.

„Počujeme z Londýna, že sa Spojené kráľovstvo pripravuje na možnosť, že žiadna dohoda nebude. Rád by som veľmi jasne povedal, že EÚ s takýmto scenárom nepracuje,“ povedal Tusk, ktorého citovala agentúra Reuters.

Únia podľa neho s Britániou rokuje v dobrej viere. „Stále dúfame, že takzvaný podstatný pokrok dosiahneme do decembra,“ povedal Tusk. Pokiaľ ale rozhovory budú pokračovať pomalým tempom, potom sa podľa neho budú únia aj Británia musieť zamyslieť, kam veci spejú.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová